Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 12. 2014

Poruke mržnje slične onim iz devedestih

25.12.2014. (Beta, EurActiv.rs) - Poruke mržnje koje se plasiraju danas preko štampanih medija - tabloida, slične su onim iz devedestih godina i tu prednjači Informer, ocenjeno je 25. decembra na predstavljanju izveštaja Medijske dokumentacije Ebart. Najviše poruka mržnje izazvali su incident sa dronom i poseta albanskog premijera. Predstavnici Ebarta kao moguće načine da se spreče poruke mržnje u štampi navode žalbe Savetu za štampu, jačanje medija i nevladinog sektora, reagovanje građana, ali i pravosuđa i tužilaštva.

 

Predstavnici Ebarta koji su radili na izveštaju "Ekstremističke poruke u klasičnim i novim medijima u periodu avgust-decembar 2014. godine" rekli su na konferenciji za novinare da govor mržnje u medijima eskalira tokom ekstremnih događaja, a najviše poruka mržnje izazvao je incident sa dronom i dolazak albanskog premijera Edi Rama, pa se termin "Šiptar" tokom tih događaja pojavio u medijima više od 40 puta.

U izveštaju koji je obuhvatio monitoring medija, pre svega štampanih, navodi se da su nosioci takvog izražavanja formalne ili neformalne desničarske grupe koje su aktivne na društvenim mrežama.

"Dron je izazvao tekstove sa ruznim i vulgarnim izrazima, pa su neki mediji podgrejavali strasti a neki širili netrpeljivost. Neki mediji promoteri vlasti su odlučili da na provokaciju odgovore prostaklucima", rekao je analitičar na projektu Danilo Rakić.

On je podsetio da je slično bilo i nakon ubistva navijača u Istanbulu, kada su mediji plasirali izjave koje nisu išle na smirivanje tenzija, već se tragediji davala etnička dimenzija.

"Kada je Evropski parlament doneo rezoluciju o Vojislavu Šešelju, u pojedinim medijima se to tumačilo kao zavera protiv Srbije, pa su u odnosu prema Hrvatskoj pojedini koristili termin 'rat' što je više propaganda nego novinarstvo", istakao je Rakić.

Osnivač Ebarta Velimir Kazimir Ćurguz rekao je da list Informer prednjači kada je u pitanju govor mržnje.

"Njegov urednik je u inovaciji. Njegova tviter objava, povodom Oluje, da Srbin koji kupuje u Ideji, pije 'Janu' i ide u Hrvatsku na odmor, zaslužuje da bude zaklan, objavljena je i na naslovnoj strani tog lista, a prelilo se i na društvene mreže", podsetio je Kazimir Ćurguz.

Predstavnici Ebarta ocenili su da bi način da se stane na put takvom izveštavanju mogle da budu žalbe Savetu za štampu, ali problem su ograničenja da samo onaj ko je direktno ugrozen nekim tekstom može da se žali, ili pak sankcije kao u slučaju elektronskih medija.

"Jedan od načina da se to spreči je da se ojačaju mediji, nevladin sektor i da građani reaguju kada god osete da im je povređeno lično ili kolektivno pravo. Pravosuđe i tužilaštvo bi trebalo da reaguju po sili zakona za propagiranje mržnje i netrpeljivosti", istakao je Kazimir Ćurguz.

U suprotonom, kako je ocenio, doći će do gubitka kredibiliteta medija.

"A gubitak kredibiliteta medija je i propast profesije, društva, demokratije. Gubi se poverenje u politiku u sve. Ne vidim da ijednoj vlasti to odgovara", rekao je on.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs