Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 12. 2014

Nepravilnosti u izveštavanju medija na manjinskim jezicima

18.12.2014. (RTV) - Tokom izveštavanja medija na jezicima nacionalnih manjina o izborima za manjinske savete uočene su velike nepravilnosti, među kojima je jedna od najvećih učešće novinara i urednika u samom izbornom procesu, rečeno je danas u Novom Sadu.

Na predstavljanju rezultata monitoringa o izveštavanju medija, koji je sprovela Novosadska novinarska škola, istraživač Stefan Janjić rekao je da je učešće novinara i urednika u predizbornoj kampanji i na izborima primećeno u medijima na mađarskom jeziku, koji su ujedno imali i najveći broj prekršaja u izveštavanju.

Janjić je naveo primer urednika programa na mađarskom jeziku Radio Subotice Ernea Nemeta, koji je nastupio na listi "Mađarska sloga".

Kako je objasnio, dominantan žanr u izveštavanju manjinskih medija bio je čisto informativan, sa najvećim brojem vesti i izveštaja, a u manjem broju su tu bile analize ili neki kompleksniji novinarski prilozi.

Među najvećim prekršajima je i slučaj Regionalne televizije iz Sandžaka, u čiju emisiju su novinari pozvali kao političkog analitičara pred same izbore upravo muftiju Muamera Zukorlića, koji je blizak listi "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju", kao i slučaj "Sandžakpresa" sa tekstom "Alah poziva sve da glasaju za listu broj jedan".

Janjić je kazao i da je bilo "napeto" u medijima na hrvatskom i bunjevačkom jeziku, u kojima je uočena velika razlika u kapacitetu za izveštavanje, a dominirala je tema "da li su Bunjevci vojvođanski Hrvati ili su zasebna nacija".

"U bunjevačkim medijima imali smo samo izjave, gde su kandidati stavljeni pred mikrofon i mogli su da kažu šta su god hteli, a medij bi to preneo. S druge strane, u hrvatskim je bilo i primera kao što je list 'Hrvatska riječ', koji je mnogo profesionalnije izveštavao o izborima", kazao je Janjić.

Pozitivni primeri su pomenuti u medijima na slovačkom, gde je u emisiji "Dobro veče Vojvodino" RTV-a organizovano predstavljanje kandidata sa svih lista u nekoj vrsti debate sa mogućnošću replika, kao i u rusinskim medijima koji su izveštavali korektno, ali je problem bio u "nedostatku sagovornika koji bi stručno mogli komentarisati izbore".

Janjić je dodao da postoje i nacionalne zajednice o kojima se uopšte nije izveštavalo kada je reč o srpskim medijima, u kojima se ni reč nije mogla čuti o Grcima, Egipćanima, Nemcima, Rumunima, Ukrajincima i tako dalje.

Projekat Novosadske novinarske škole podržala je Misija OEBS-a u Srbiji.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs