Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 01. 2015

Vučić-Devenport: Saradnja uprkos neslaganjima

14.1.2015. (Beta, EurActiv.rs) - Polemika na relaciji Beograd-Brisel oko podrške EU medijima u Srbiji dobila je 13. januara epilog u vidu potvrde spremnosti za nastavak saradnje, oličene u sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta i kasnije Vučićeve potvrde da je spreman da sarađuje s njim. Do polemike je došlo pošto je, povodom navoda u medijima o tenderu za isušivanje kopa Tamnava, srpski premijer optužio EU i Devenporta da finansiraju medije kako bi pisali protiv Vlade Srbije. EU je odbacila te tvrdnje podsetivši na značaj slobode medija i izražavanja u procesu evropskih integracija. Vučićeva oštra reakcija i optužbe na račun EU ponovo su pokrenuli polemiku u javnosti o slobodi izražavanja u Srbiji, kao i o razlozima i svrsishodnosti takve reakcije s obzirom da je zemlja opredeljena za članstvo u EU.


Nakon višednevne polemike čiji je povod bio tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o neregularnostima na tenderu za Tamnavu, Vučić i Devenport su se sastali 13. januara. U saopštenju iz Vlade Srbije, objavljenom nakon sastanka, nije navedeno da li su razgovarali i o medijskoj situaciji u Srbiji, ali je sastanak predstavljen kao prvi u nizu redovnih sastanaka ove godine.

Vučić i Devenport su se, kako je saopšteno, saglasili da je 2015, kada je reč o evropskim integracijama, važna godina za Srbiju. Takođe, premijer Srbije zatražio je podršku EU za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja Železare Smederevo i biznis plan američke kompanije Esmark da bi Srbija bila u mogućnosti da uputi državnu pomoć.

Premijer Srbije je kasnije 13. januara na konferenciji za novinare izjavio je da će i dalje sarađivati sa Devenportom, jer je to, kako je naveo, njegova "obaveza" kao predsednika Vlade.

"Imao sam redovan sastanak sa Devenportom, ovaj put na njegovu inicijativu, ali to nije naročito važno. Sastanak je bio korektan, usaglasili smo se da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo za evropske integracije, već njenu regionalnu, političku I ekonomsku stabilnost", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da je njegova izjava da Devenport i EU "daju pare novinarima BIRN da pišu protiv Vlade Srbije" bila oštra, ali pravedna i pravična i štitila je Srbiju". Ponovio je da je tender bio u skladu sa propisima i to prema oceni Svetske banke, kao i da EU finansira medije mada tvrdi da ne utiče na uređivanje.


EU: Sloboda izražavanja uslov za članstvo 

EU je podsetila da je poštovanje i garantovanje slobode izražavanja jedan od uslova za članstvo neke zemlje u Uniji, kao i da je uloga medija kao kritičara važna za uvid u ono što rade izabrane vlasti koje pritom treba da budu spremne na kritiku.


"EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija. Kritika medija, poput one koju upućuje BIRN, neophodna je kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada; vlade bi trebalo da zauzvrat reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan nacin, a ne da je guše", istakla je portparolka EU Maja Kocijančič u reagovanju na Vučićeve optužbe.

Taj stav je ponovljen i u saopštenju koje je na svom sajtu objavila Delegacije EU a u kome se, takođe, podseća da nijedna zemlja ne može da postane njena članica ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja.

Povodom toga Vučić je kazao da Srbija "garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike". 


Političko uplitanje u medije aktuelno na Zapadnom Balkanu 

U saopštenju Delegacije EU u Srbiji se ocenjuje i da su političko uplitanje u medije i različiti vidovi zlostavljanja, poput nasilja nad novinarima "i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i Turskoj" i da za poboljšanje na tom planu nije dovoljno puko transponovanje zakona EU već promena kulture i ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija.

Na sajtu Delegacije EU u Srbiji objašnjena je pomoć koju EU pruža sferi medija - putem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, praćenjem politika i novčanim grantovima koji se dodeljuju nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa.

Priitom se naglašava da EU ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku korisnika grantova, a da BIRN-ov projekat nastoji da "ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije". 


Loša procena ili pravo na stav 

Premijerova oštra reakcija naišla je na kritike u delu stručne javnosti i nevladinih organizacija kao vid pritiska na medije i udaljavanje od proklamovane politike integracije u EU, dok su zvaničnici i pojedini analitičari branili pravo premijera da reaguje i iznese svoj stav.


Čula su se i mišljenja da je reč o vrsti pritiska na premijera zbog složenog položaja Srbije u kontekstu odnosa EU i Rusije, dok su, s druge strane, neki analitičari ocenili da je reakcija premijera kontraproduktivna i nepotrebna.

Politički analitičar Džejms Kar-Lindsi iz Londonske škole za ekonomiju rekao je da je loša procena za lidera jedne države kandidata za ulazak u EU da krene u napad na Brisel.

"Čak i ako pokušava da govori za nacionalističku publiku kod kuće, ovo je veoma opasan potez. Upućujući optužbe EU, i to konkretnim zvaničnicima, nešto je što neće biti dobro primljeno u Briselu ili u prestonicama zemalja članica", rekao je ovaj analitičar za BIRN.

On je ocenio da je EU, uprkos oštrim kritikama koje su upćivane Vučićevoj vladi, do sada bila prilično oprezna u izražavanju svojih zamerki. 


Pozadina
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je 8. januara optužio šefa delegacije EU u Srbiji i EU da su dali pare novinarima BIRN-a da pišu protiv Vlade Srbije, pošto je ta redakcija objavila tekst u kom opisuje nepravilnosti u postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje".

Premijerove tvrdnje odbacila je portparolka EU Maja Kocijančić, posle čega ju je Vučić optužio da pokušava da ga ućutka.

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Navodi se i da je među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksadnar Antić je naveo da je kompletan posao u vezi sa raspisivanjem tendera za posao za koji je uzet kredit Svetske banke obavljen potpuno regularno i uz poštovanje propisa.

Naveo je da je izabran i najbolji ponuđač, odnosno da je ponuda pobedničkog konzorcijuma Energotehnika - Južna Bačka bila 0,132 evrocenta za kubni metar ispumpane vode, dok je ponuda konzorcijuma KSB Van Hek bila 0,42 evrocenta, što je više nego tri puta veća cena. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs