Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 01. 2015

EU O MEDIJIMA NA ZAPADNOM BALKANU I U TURSKOJ

14.1.2015. (Danas, autor: P.D) - Beograd - Novčani grantovi EU s ciljem podrške slobodi izražavanja dodeljuju se nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na bazi konkursa i u skladu sa strogim pravilima procedure, a svi korisnici pomoći imaju apsolutnu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za sadržaj objavljenog materijala, objavljeno je juče u saopštenju na sajtu Delegacije EU u Srbiji, pod naslovom „Uloga EU u promovisanju slobode izražavanja". Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje nad novinarima i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, navodi se u tekstu. Dodaje se da unapređenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahteva kulturnu i promenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija.

Kako se ističe, sloboda izražavanja je ključna za spremnost jedne zemlje da postane deo EU. To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti i shodno tome nijedna zemlja ne može postati deo EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo (član 49 Lisabonskog ugovora).

Obezbeđivanje slobode izražavanja i medija jeste jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju zemlje proširenja. Novčani grantovi EU se s ciljem podrške slobodi izražavanja dodeljuju nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na bazi konkursa i u skladu sa strogim pravilima procedure, ističe se u saopštenju.

Delegacija EU u Srbiji je objavila konkurs za dostavljanje ponuda u okviru projekta Jačanje medijske slobode u okviru programa IPA 2012, a cilj projekta je jačanje istraživačkog novinarstva kroz podršku kvalitetnoj medijskoj produkciji. Na konkurs je pristiglo 100 predloga projekata, od čega je izabrano 19 projekata ukupne vrednosti 1,8 miliona evra. Među izabranim korisnicima su dva dnevna lista, dva nedeljnika, dva javna medijska servisa, tri lokalne radio stanice, jedna agencija, dva medijska udruženja odnosno mreže i sedam nezavisnih produkcijskih kuća. Autori detaljnih predloga projekata su njihovi vlasnici i EU ni na koji način ne utiče na njihovu uređivačku politiku. Jedan od 19 korisnika je i BIRN čiji projekat nastoji da ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije, navodi se na sajtu Delegacije EU.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs