Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 01. 2015

POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA KRITIKUJU RETORIKU BEOGRADA

14.1.2015. (Danas; autor: M.S) - Brisel, London, Berlin, Beograd - Poslanici Evropskog parlamenta i inostrani analitičari kažu za Danas da osuđuju oštar odgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića na saopštenje portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić, koja je odbacila njegove tvrdnje da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Naši sagovornici takođe ukazuju da je takva retorika Vučića iznenađujuća.

- Potpuno podržavam stav koji je izrazila portparolka Evropske komisije. Verujem da iako takva izjava premijera Srbije ne može da zaustavi proces pridruživanja Srbije EU, sigurno neće biti od pomoći da se ostvari taj cilj, kaže za Danas Knut Flekenštajn, poslanik Evropskog parlamenta.

Flekenštajn ističe da su sloboda medija i sloboda izražavanja „suštinske vrednosti koje dele države članice EU". On podseća da se „od svakog kandidata za članstvo očekuje da deli i poštuje takve vrednosti".

Tanja Fajon, poslanica EP i izvestiteljka za Srbiju socijaldemokratske grupe, naglašava za Danas da je kao nekadašnja novinarka „izuzetno osetljiva kada se radi o pitanjima iz domena slobode medija i slobode izražavanja i govora".

- Smatram da novinarima treba da se omoguće što adekvatniji uslovi da bi mogli korektno i profesionalno da obavljaju svoj posao. Mislim da je upravo stanje medija u nekoj državi odličan indikator koji govori o stanju čitavog društva. Trenutno su oči celog sveta uprte u Pariz i surov napad na redakciju satiričnog časopisa, koji na neki način personalizuje stalnu francusku borbu za slobodu govora, mišljenja i humora - konstatuje naša sagovornica.

Fajonova komentariše da je poznato da medijska situacija u Srbiji nije na zavidnom nivou, ističući da je tokom protekle godine u više navrata ukazivala na potrebu da se stanje u tom domenu poboljša. „Ne mislim da će ovaj događaj direktno ugroziti put Srbije prema EU, ali svakako nije pogodno da se na taj način odvija komunikacija između srpskih vlasti i predstavnika EU. U EP ćemo nastaviti da upozoravamo na značaj slobodnih medija, pogotovo u zemljama čija su društva u procesu tranzicije i na putu ka EU, a to će svakako biti i deo naših rezolucija o napretku država Zapadnog Balkana na putu ka Uniji, koje su u pripremi", zaključuje sagovornica Danasa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs