Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 01. 2015

Mijatović: Saradnja s Beogradom nikada nije bila u pitanju

15.1.2015. (Beta, RTV) - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila jeda je bilo kakva vrsta pritisaka na novinare nedopustiva, ali da "izoštrena komunikacija" vlasti i novinara nije strana demokratskim društvima.

Mijatović je to rekla u razgovoru s grupom novinara iz Srbije u Beču, komentarišući optužbe premijera Srbije Aleksandra Vučciha na račun BIRN-a i Evropske unije.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija je rekla da je u redovnom kontaktu s vlastima u Srbiji, iako ponekad imaju različita mišljenja.

"Saradnja nikada nije bila u pitanju", kazala je ona.

Mijatović je dodala da je nedavno s ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem razgovarala o prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-om i slobodi medija u Srbiji, kao i da je više puta razgovarala sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i da su razgovori bili "korektni i konstruktivni".

Na pitanje da li su izglađeni nesporazumi s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je proletos tražio od OEBS-a izvinjenje, Mijatović je rekla da "premijer ima pravo na svoje mišljenje", dok ona "ima pravo da kaže šta misli o slobodi medija u bilo kojoj od 57 zemalja članica".

"To što imamo različita mišljenja o nekim stvarima ne treba da bude problem. Moj posao je takav da sam svaki dan ponegde 'persona non grata' zbog onoga što kažem o stanju u medijima", dodala je ona.

Komentarišući skidanje emisije Utisak nedelje s programa TV B92 Mijatovića je rekla da skidanje emisija s programa nije u mandatu njene kancelarije, ali da je reakcija javnosti, civilnog društva i novinarskih udruženja u Srbiji "bila pozitivna".

Govoreći o cenzuri predstavnica OEBS za slobodu medija je rekla da cenzure ima svugde.

"Nema zemlje u kojoj nema naznaka cenzure i to je bila moja poruka vlastima Srbije, ali i drugim zemljama regiona", kazala je Mijatović. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs