Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 01. 2015

Satira ismeva ljudsku glupost i zato je dobrodošla

19.1.2015. (Danas; autor: Bojan Cvejić) - Jovanka Matić, istraživačica medija u Institutu društvenih nauka, za Danas.

Dilema o tome da li sloboda govora treba da ima granice stara je vekovima. 

Ona predstavlja jednu od mnogobrojnih verzija nerešenog problema slobode i zloupotrebe slobode. Nema jedinstvenog odgovora.

Dok jedni smatraju da reči imaju moć da zaplaše, da ponize, degradiraju i povrede, da inspirišu još više mržnje i akte nasilja, drugi su mišljenja da je svako mišljenje legitimno i izvan granica kažnjivosti. Ipak, korišćenje medija da namerno podstiču mržnju i nasilje često se definiše kao najteži izazov slobodi govora kao fundamentalnoj civilizacijskoj vrednosti, kaže Jovanka Matić, istraživačica medija i naučna saradnica Instituta društvenih nauka, u okviru Danasove serije razgovora na temu „Gde su granice slobode govora".

Matićeva dodaje da se u većini demokratskih zemalja sloboda izražavanja često smatra bazičnim pravom, ali se od drugih takvih prava (pravo na život, zabrana ropstva, zabrana mučenja, pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti), koja se ničim ne mogu suspendovati, razlikuje po tome što se, pod određenim uslovima, može ograničiti. Te granice se postavljaju ustavom i zakonom koji zabranjuju govor mržnje.

Ni međunarodno pravo ni domać a zakonodavstva nisu do sada dali definitivan odgovor kako uravnotež iti slobodu izražavanja i zaštitu drugih ljudskih prava, odnosno kako pametno izabrati između dva zla ograničenja slobode govora i dozvoljavanja podsticanja mržnje i nasilja, ocenjuje naša sagovornica. Prema njenim rečima, nacionalna rešenja su odraz istorijskih i kulturnih tradicija pojedinih društava i toliko su različita da je u novije vreme OEBS osnovao posebno telo koje ima za cilj da harmonizuje odnos prema slobodi izražavanja i govoru mržnje, jer ne postoji opšteprihvaćeni kriterijumi šta su legitimna ograničenja slobode govora.

Nije svaki govor koji je uvredljiv za pripadnike određene grupe istovremeno i govor mržnje, iako može da doprinose atmosferi predrasuda i diskriminacije. Na primer, predstavljanje pripadnika manjina kroz klišee i stereotipne imidže može biti uvredljivo, ali se generalno ne prihvata kao govor mržnje. Takva medijska praksa se pre tumači kao nedostatak profesionalizma i pristrasno izveštavanje, napominje Matićeva.

Satira je poseban žanr, dodaje ona, koji proširuje granice uobičajenog. Kako kaže, ona ismeva ljudsku glupost, koja izgleda neiskorenjiva, i zato je uvek dobrodošla. U satiri se stvari dovode do apsurda, da bi se poenta lakše shvatila. Karikatura operiše sa slikama koje nemaju jedno, jasno fiksirano značenje i dozvoljava veliki broj ličnih interpretacija.

Kada ogroman broj ljudi shvata karikaturu na jedan isti način, onaj koji autoru pripisuje jedan određeni, neprijateljski cilj, i to protiv njih kao pojedinaca, to je pre rezultat organizovanog političkog i ideološkog rada, nego njihove individualne recepcije sadržaja, zaključuje Matićeva.

Sekularnost Srbije se dovodi u pitanje

Komentarišući poziv Srpske pravoslavne crkve da mediji ne objavljuju karikature koje vređaju verska osećanja muslimana, Jovanka Matić navodi da je u Srbiji kao sekularnoj državi SPC već toliko prisutna u javnoj sferi, da se sekularnost države dovodi u pitanje.

„Osvajanje javnog prostora od SPC je posebno vidljivo u vreme verskih praznika, kada njenu strategiju izjednačavanja verskog i nacionalnog identiteta revnosno slede gotovo svi mediji, pri čemu se ne vodi računa o osećanjima onih koji nisu vernici. SPC već ima dovoljno kanala da komunicira sa svojim članovima da bi joj se dozvolilo da uređuje javne medije, koji treba da slede javni interes, a ne interes SPC, ističe Matićeva. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs