Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 01. 2015

Igrić: U BIRN-u nema ni lažova ni stranih plaćenika

14.1.2015. (RTV) - "Mi nismo glasnogovornici ni Evropske komisije ni Majkla Devenoprta, niti smo protivnici Vlade, niti strani plaćenici, niti smo lažovi. Mi radimo novinarski posao na način koji je na ovim prostorima zaboravljen. To što smo mi dobili grant od Evropske komisije ne znači ništa.

Isto je dobilo još dvadeset medija u Srbiji, između ostalih i RTS i RTV. Ispod svakog našeg teksta stoji ko je finansirao projekat, kao i da sponzor ne odgovara za uređivačku politiku i stav novinara. To je transparentnost u davanju grantova", kaže Gordana Igrić regionalna direktorka BIRN-a.

Ona je u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine rekla da je Evropska komisija samo jedan od donatora BIRN-a, i to čak jedan od manjih donatora, te da ovu organizaciju većinom podržavaju skandinavske vlade.

"Nemojte mi reći da tamo nema slobode govora. S druge strane, mi u Srbiji imamo potpuno kontrolisane medije koji sada od novinara BIRN-a prave špijune koje navodno plaća Evropska unija. Pa kako je sad to loše da nekoga plaća EU, kada ova vlada želi da Srbija postane deo te EU.

Ovde je na delu potpuna konfuzija", kaže Igrić.

Ona dodaje da nije bila iznenađena burnom reakcijom premijera Aleksandra Vučića na tekst BIRN-a o nepravilnostima prilikom tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava.

"Kampanja protiv BIRN-a traje već godinu dana. Tu mislim na tabloide bliske premijeru koji su objavljivali tekstove prema kojima je BIRN špijunska organizacija, da smo strani plaćenici i da radimo direktno protiv premijera. Sad je neka "Afera" objavila da spremamo nekakvo proleće i rušenje vlade i premijera. Ja nisam političar niti psihoanalitičar da bih mogla da kažem zašto je premijer tako burno reagovao na jedan sasvim običan tekst. Ako nije tačno ono što je napisano, postoje institucije na kojima to može da se reši. Mislim naravno na sudove", kaže Igrić.

Komentaršući činjenicu da sada i vlada i Svetska banka sada tvrde da je tender bio sproveden po zakonu, Igrić kaže da nema tog premijera niti te instutucije, koji bi mogli da prenebregnu ono što je istina.

"Mi smo zvali i ranije Svetsku banku i postavili im pitanja povodom svega ovoga, a oni su nam rekli da nisu relevantni da daju odgovore na naša pitanja i uputili nas na EPS.

Nije mi jasno zašto je od jedne NVO kakav je BIRN, koji bi trebalo da bude regulator i kontrolor vlasti i da to prija vlasti jer može da se koriguje, napravljen državni neprijatelj. Istraživačko novinarstvo u Srbiji više u medijima ne postoji, već se preselilo u NVO sektor koji traži finansije kao bi nezavisno delovao. Mi radimo na celom Balkanu i imamo konstantno slične situacije i pritiske, ne baš takve da jedan premijer ovako reaguje.

Radimo u Srbiji, Bosni, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, na Kosovu i u Albaniji. Ipak, najteže nam je da radimo u Srbiji i Makedoniji jer tu su dva slična režima i sistema u kojima se opozicija se istopila", veli Igrić.

Dodaje da i pored svega ne misli da vladajuća partija u Srbiji okreće leđa Evropskoj uniji i okreću se Rusiji.

"Ipak, mislim da je prošlost te stranke prilično radikalna i povremeno se ponaša kao da je u opoziciji i ima potrebu da se brani. Današnji sastanak Vučića i Majla Davenporta vidim kao nastavak evropskog puta Srbije i kao znak privrženosti vlade Srbije EU. Pre bih rekla da je tu reč o tenzijama između dve osobe, odnosno Vučića i Davenporta, a ne Srbije i EU. Te tenzije smo imali i za vreme napada na Peščanik i druge sajtove. Ipak, čini mi se da su se oni danas u neku ruku izmirili", kaže Igrić.

Kaže da joj nije jasno u jednoj državi u kojoj je toliko ljudi glasalo za ovog premijera, "koji ima sve medije pod svojom kontrolom, sve poluge vlasti, može da neko pomisli i kaže da neko sprema napada na njega, da se sprema na obaranje vlasti.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs