Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 01. 2015

Socijalisti EP za ulazak Srbije u EU, zabrinuti zbog medija

20.1.2015. (Beta, EurActiv.rs) - Grupa socijalista u Evropskom parlamentu snažno podržava ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jer politika proširenja stvara stabilnost i demokratiju u regionu, saopštila je ta politička grupa 20. januara, dan posle rasprave o Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu u EP. Predstavnici socijalista i demokrata su, takođe, izrazili zabrinutost zbog pogrošanja slobode medija u Srbiji, na šta je ukazano i u raspravi o nacrtu rezolucije o napretku Srbije 19. januara u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Potpredsednik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Viktor Boštinaru je 20. januara istakao da je "Srbija zvanično počela pregovore o članstvu, što obeležava napredak te zemlje za poslednjih deset godina".

Dodao je međutim da "ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji" kao i zbog "značajne razlike u usaglašavanju stavova Srbije sa spoljnom politikom EU".

Boštinaru, zadužen sa međunarodne odnose u grupi socijalista, je takođe stavio do znanja da je dijalog Srbije i Kosova od prvenstvenog značaja za obe strane i "nužan povoljan korak ka normalizaciji i stabilnosti". "Učešće Srba sa severa i juga Kosova na izborima i određeni napredak u uklanjanju paralelnih struktura su takođe ishodi tih povoljnih razgovora", naveo je Boštinaru.

On je takođe podvukao da je "sloboda medija u žiži pažnje u svim zemljama proširenja" i predočio da "posebno ozbiljna zabrinutost vlada zbog pogoršanja slobode štampe u Srbiji otkako je na vlast došla nova vlada".

"Ta vlada treba da zajamči povoljne uslove za slobodan rad medija", naveo je potpredsednik Grupe socijalista i demokrata u EP.

Štaviše, ukazao je on, u slučaju Srbije smo mi zabrinuti zbog značajne razlike u usaglašavanju sa spoljnom politikom EU.

Predsednik Grupe socijalista i demokrata u EP Đani Pitela je u saopštenju istakao da je "proširenje EU uspešna priča", uz opasku da "i dalje postoje izazovi i zemlje kandidati (za članstvo u EU) moraju ubrzati nastojanja da ugrade pravnu tekovinu (unutar EU postojeći sklop zakona i standarda) i sprovedu Odredbe iz Kopenhagena o delovanju demokratije i efikasne tržišne privrede".

Posebni dalji napori, poručio je Pitela, moraju biti učinjeni u reformama pravosuđa, vladavine prava, slobode izražavanja, prava manjina i suzbijanju korupcije.

Knut Flekenštajn, takođe potpredsednik ove grupe EP, je skrenuo pažnju na to da je "ekonomska i finansijska kriza u Evropskoj uniji takođe ugrozila mnoge od naših suseda, i to naročito zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU".

"Ta teška ekonomska situacija je nametnula mnogo veće zahteve u primeni ambicioznih programa evropskih reforme, tako da mi moramo biti veoma jasni u predanosti i potpori da bismo tim zemljama pomogli da održe zamah reformi", podvukao je Flekenštajn.

Mekalister: Nužno jačanje slobode medija

Spoljopolitički odbor EP je 19. januara raspravljao o nacrtu rezolucije o Srbiji. U raspravi je većina poslanika je podržala nacrt rezolucije o Srbiji, a ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji.

U raspravi je naglašeno i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio "sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije".

U nacrtu rezolucije se "izražava zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu medijskog vlasništva". "Evropski parlament je zabrinut je zbog pretnji novinarima", a pozdravlja i traži sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, i zakona o javnim radiodifuzijskim uslugama.

U dokumentu čije se usvajanje očekuje u martu, EP podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU. To je uslov da se otvore poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama.

EP poziva Srbiju, kao i Kosovo, da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština u Briselu i dodaje da, uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o prijemu u EU, mora doći do "pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35 koje treba otvoriti na početku" tih pregovora.

Mekalister je ocenio i da je Srbija ostvarila napredak u reformama u celini i da u prvoj polovini ove godine treba da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs