Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

21. 01. 2015

Treba li nam ministarstvo medija?

21.1.2015. (B92) - Beograd -- Da li su problemi u kulturi i u medijima suviše veliki za jedno ministarstvo? Poslanik SPS i reditelj Srđan Dragojević predlaže razdvajanja ova dva resora.

"Ja, koji sam vrlo aktivan kao član skupštinskog odobra za kulturu i informisanje, ponekad doživljavam frustraciju jer su teme vezane za medije dominantne, a mnoge teme koje su goruće u kulturi stoje i na neki način su u senci dinamika koje se medijske scene u Srbiji", kaže Dragojević.

Problemi u kulturi su brojni, kako tvrdi Dragojević, da ministarstvo kulture mora da bude nezavisno i da posveti svu pažnju njima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski podseća da su ta dva resora bila razdvojena tokom devedesetih i da to nije bilo ništa bolje.

Za njega je mnogo važnija sama organizacija posla i prioiriteti bilo jednog ili dva ministarstva, kao i to kolikim sredstvima će raspolagati.

"Za kulturu je očigledno da je potrebno mnogo više novca i pravi koncept kako se taj novac troši. Što se medija tiče, tu je mnogo važnija politička volja i u kojoj meri želimo da implementiramo demokratske standarde. Dominantan slučaj u Evropi jeste da su zajedno ta dva resora i vrlo je malo primera da postoji ministarstvo informisanja. Moguće je da bi to donelo boljitak kada bi se razdvojili, ali to nije suštinsko pitanje", smatra Veljanovski.

Dragojević nije podneo konkretan predlog za razdvajanje dva ministarstva, ali misli da bi to mogla da bude tema za razgovore u vladajućoj koaliciji.

Ne veruje da je njegova ideja suprotna konceptu štednje u državnoj administraciji.

U Ministarstvu kulture i informisanja nisu želeli da komentarišu predlog za razdvanje ova dva resora.

UNS i NUNS: Nebitno pitanje

U Udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Srbije smatraju da razdvajanje dva resora nije ključno pitanje i da se time ne bi ništa dobilo.

"U ovom trenutku je najcelishodnije da imamo jedno ministarstvo, da ova dva resora budu zajedno. Osim dodatnih troškova, ne bismo dobili puno toga. Ne zavisi ocena rada da li su spojeni resori ili ne, već od programa i načina na koji se radi", kaže za B92 predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

I generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ne vidi korist od razdvajanja resora kulture i medija.

"Bitan je kapacitet minstarstva. Ne slažem se sa ocenm da za kulturu treba više para nego za medije. I za medije je takođe potrebno dosta novca i ključno je kako ga obezbediti kroz projektno finasiranje i to bi trebalo da bude glavni zadatak", kaže Brajović za B92.

Obradović dodaje i da u ovom trenutku ne može da se proceni koliko će medija, koji su trenutno u vlasništvu države, biti uspešno privatizovano.

"Rezultat ćemo znati 1. jula do kada je rok da oni budu privatizovani. Ovde je uloga ministarstva važna jer se radi o implementaciji dobrih zakona, a čija će konačna vrednost biti izmerena kada budu zaživeli u praksi. Sama privatizacija i projektno finansiranje zahtevaju komlpletan angažman ministarstva", navodi Obradović.

Nino Brajović navodi da dosadašnje privatizacije medija nisu bile uspešne i da bi trebalo biti oprezan.

"Mi bismo se radovali kada mediji koji su sada u vlasništvu države ne bi našli kupca jer bi to po zakonu značilo da bi oni bespaltno pripali zaposlenima. Međutim, po zakonu nema garancije da su svi nivoi vlasti obavezni da predvide projektno finansiranje za te medije. Pred privatizacijom je oko 80 medija sa 2.500 zaposlenih i to je veliki izazov za celu medijsku zajednicu. Dosta medija neće preživeti, ali dosta ljudi će kroz to projketno finansranje doći do posla ili pokrenuti neki sopstveni medijski biznis", kaže Brajović.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs