Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

31. 01. 2015

LAŽNA NOVINARKA TRAŽILA I PRIKUPLJALA POVERLJIVE PODATKE

31.1.2015. (Kurir; autor: E.K) - CINS podneo krivičnu prijavu.

BEOGRAD - Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal protiv nepoznatog lica koje je tokom januara ove godine, predstavljajući se kao novinarka te organizacije, s lažne elektronske adrese poslalo zahteve za pristup informacijama od javnog značaja velikom broju javnih preduzeća i ustanova.

Time je izvršeno krivično delo falsifikovanje isprave iz člana 355 i 356 KZ, a moguće i druga, navodi se u saopštenju CINS.

- Nepoznato lice je neovlašćeno došlo u posed jednog od brojnih zahteva koje je naša novinarka slala radeći svoj posao, prepravilo ga, formiralo elektronsku adresu koja podseća na adresu naše novinarke i koristeći čak i njen skeniran potpis s nepoznatim motivima poslalo zahteve u više od 15 javnih preduzeća i ustanova. Upozoravamo sve ustanove i preduzeća koja su primila zahteve s adrese draganacins@gmail.com, ili se zahtevi odnose na njih, da ih je u ime novinarke CINS uputilo nepoznato lice, da CINS s njima nema nikakve veze, da oni nisu deo nikakvog našeg istraživanja i da ćemo, ako tužilaštvo odluči da pokrene istragu, učiniti sve što je u našoj moći da tužilaštvu i policiji pomognemo da se počinilac pronađe i utvrdi da li je prekršen zakon - stoji između ostalog u saopštenju koje je potpisao Branko Čečen, direktor CINS. 

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs