Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 02. 2015

Matić: Sve će biti gotovo na vreme

3.2.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekominunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da će proces digitalizacije biti završen na vreme, apelujući na građane koji imaju pravo na besplatne uređaje za digitalizaciju da na vreme podnesu potrebnu dokumentaciju.


Ona je podsetila da je rok za dobijanje besplatnih uređaja za digitalizaciju istekao 1. februara, ali je istakla da je taj rok produžen.

"Molimo građane koji misle da mogu da ostvare pravo na besplatan set-top boks da se što pre jave kako bi dobili uređaje do roka kada će njihovi gradovi, mesta, sela preći potpuno na digitalni signal. Rok je produžen do sredine marta i molimo ih da ne čekaju poslednji trenutak već da što pre tu obavezu, koja je u njihovu korist, obave", rekla je Matić.

Ukazujući da verovatno neće više biti produzavan rok, državna sekretarka je istakla da je to bilo tipično za sve druge zemlje u kojima se digitalizacija obavljala.

Prema njenim rečima, besplatne aparate mogu da dobiju korisnici novčano socijalne pomoći i korisnici prava na tuđu negu i pomoć, kao i penzioneri sa minimalnim penzijama koji su nosioci samačkog domaćinstva.

Ona je istakla da kategorije koje ostvaraju svoje pravo na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti zahtev mogu da podnesu u centrima za socijalni rad, dok penzioneri to mogu da urade u filijalama Fonda PIO.

Matić je navela i da je u ovom trenutku 93 odsto stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom, a da će do kraja juna biti 95 odsto, dok je samo 62 odsto stanovništva bilo pokriveno anolognim signalom.

"Tehničke pripreme su okončane. Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" počinje da montira opremu na antenske stubove. Apelujemo na građane da ne čekaju poslednji trenutak da ostvare svoje pravo. I u tom smislu ne vidi nikakve smetnje da se proces okonča do 17. juna", rekla je Matić.

Prema njenim rečima, oni koji ne ostvaruju pravo da dobiju set - top boksove treba da obrate paznju pre svega na digital tv, žig garancije koje resorno ministatrstvo za telekominikacije izdaje u cilju garancije svim građanima.

Na pitanje da li će država zaraditi od tog procesa, državna sekretarka je rekla da je suština prelaska oslobađanje radio frekvencijskog spektra koji će biti nakon toga biti ponuđen na prodaju.

"Pre svega su zainteresovani mobilni operatori. To će omogućiti mnogi bolji razvoj mobilne telefonije, 4G mreže novih tehnologija, brži internet. Sve to puno utiče na smanjene razlika između urbanih i ruralnih krajeva", rekla je Matić i dodala da su od prodaje digitalne dividende države, naši susedi, do 100 miliona evra prihodovali u budžet.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs