Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 01. 2015

Dobili zakone, a opet priča o cenzuri

27.1.2015. (Danas, FoNet) - Predstavljen novi monitoring medijske scene. 

Srbija je dobila medijsko zakonodavstvo, ali se danas, uprkos tome, govori o cenzuri u medijima, dok su mediji ekonomski došli u situaciju da ne mogu da odole pritisku, ocenjeno je na predstavljanju Publikacije Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) o monitoringu medijske scene u Srbiji. 

Dobili smo zakone kakve smo tražili, a opet se govori o cenzuri, ukazao je advokat Slobodan Kremenjak, uz ocenu da je sad mnogo teže, nego ikad pre, prepoznati problem i protiv njega se boriti.

On je na 11. okruglom stolu ANEM, u okviru projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji", ocenio da sada nije jasno prepoznat „faktor koji sužava slobodu izražavanja".

Ključni problemi su urušeno tržište, ekonomski osiromašeni mediji i pozicija u koju su oni dovedeni da više nisu u stanju da odgovore i najmanjem pritisku, bilo formalnom ili neformalnom, a da se ne poviju na jednu ili drugu stranu, smatra Kremenjak.

Medijski ekspert Davor Glavaš ukazao je da je danas relativno lako zakonom urediti transparentnost vlasništva nad medijima, ali da je ključno ko kontroliše medije.

Još jedan važan element koji će verovatno veoma brzo ući u definiciju transparentnosti medija je dostupnost javnosti liste najvećih oglašivača, predvideo je Glavaš, jer veliki oglašivači imaju mogućnost uticaja na uređivačku politiku.

Prema njegovim rečima, to je u Srbiji posebno važno, pošto više od 60 odsto marketinškog tržišta, na ovaj ili onaj način, kontroliše država. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs