Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

05. 02. 2015

BIRN-u dodeljena nagrada "Jug Grizelj"

5.2.2015. (N1) - Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) uručena je Nagrada "Jug Grizelj" za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu i službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.

Predsednica žirija za dodelu tog priznanja za 2014. godinu, Antonela Riha rekla je na svečanosti da ne postoji teža i nezahvalnija žurnalistička oblast od istraživačkog novinarstva i da ne treba verovati onima koji se protokolarno i deklarativno zalažu za slobodno i nezavisno novinarsko istraživanje.

"Kada novinari istraže teme od javnog značaja i kada se pokaže da njihovi nalazi nisu onakvi kakvim se prikazuju u javnosti, sve se menja za 180 stepeni - istraživači i njihove medijske kuće postaju lažovi, plaćenici državnih neprijatelja, neka vrsta saučesnika u kriminalnom poduhvatu", rekla je Antonela Riha.

Ona je kazala da BIRN nije dobio nagradu zbog svoje hrabrosti, jer se ona podrazumeva, već zbog uspešnog rada koji nije lak jer, kako je dodala, iza svakog teksta novinara-istraživača u pisanim i elektronskim medijima stoje dani i meseci čitanja i proveravanja, kao i mnogo bezuspešnih pokušaja da se dođe do relevantnih sagovornika i dokumenata.

"BIRN je nizom tekstova u prethodnoj godini ostvario najviše standarde među objavljenim istraživanjima, a na pitanja koja je postavio javnost još nije dobio odgovore", rekla je Antonela Riha i dodala da se nada da će se BIRN-u, u postavljanju "teških" pitanja, pridružiti kolege iz drugih medija.

Žiri priznao kvalitet rada BIRN-a

Direktorka BIRN-a u Srbiji Dragana Žarković-Obradović zahvalila je žiriju zbog priznavanja kvaliteta rada ovog medija i istakla kao posebno značajno to što je nagrada "Jug Grizelj" dodeljena organizaciji, a ne pojedincu.

"Mi u BIRN-u imamo jaku organizaciju i to je ono što našim novinarima daje snagu da istupaju na način na koji to rade. Žao mi je što je ta vrsta solidarnosti i deljenja vrednosti sve ređa u profesionalnim krugovima", istakla je Dragana žarković Obradović.

Žiri u sastavu Antonela Riha (predsedica), Vukašin Obradović, Olja Bećković, Snježana Milivojević i Filip Švarm odluku je doneo jednoglasno.

Od 2012. godine nagradu "Jug Grizelj" dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), a pre toga od 1991. dodeljivala ju je porodica Juga Grizelja, njegovi prijatelji i kolege.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Jug Grizelj" su Lila Radonjić, Željko Vuković, Predrag Koraksić, Gordana Logar i redakcija Naše Borbe, Bojana Lekić i Svetlana Lukić, Stojan Cerović, Agencija Beta, Radio Bajina Bašta, Radio Pančevo i požarevački "Bum 93", Teofil Pančić, Omer Karabeg, Nenad Stefanović, Ivan Torov, Antonela Riha, Miloš Vasić, Brankica Stanković, Filip Švarm, Vukašin Obradović, Dimitrije Boarov, Boro Kontić, Drago Hedl, Stevan Dojčinović i Olja Bećković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs