Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 02. 2015

"Molimo, šaljite pitanja unapred"

6.2.2015. (B92) - Ministarstvo finansija je pred konferenciju za novinare ministra Vujovića tražilo od novinara da unapred dostave pitanja koja nameravaju da postave. Kako je navedeno u napomeni u zvaničnom pozivu, novinari se mole da "eventualna pitanja koja nisu u vezi sa navedenim temama" dostave na mejl ministarstva.

U pozivu je najavljeno da će Vujović i direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić govoriti o aktivnostima ministarstva u pravcu produbljivanja domaćeg finansijskog tržišta, a tema je bila i "pravilno informisanje javnosti o kretanjima javnog duga i zaduživanju".

I broj pitanja na koja je ministar finansija odgovorio na samoj konferenciji bio je "ograničen", pa je tek nakon protivljenja novinara on odovorio na dodatna pitanja.

Praksa da se od novinara traže pitanja unapred, naročito ako su "van teme", nije uobičajena.

Inače, ovo nije bio prvi put da se nešto slično vidi na konferencijama za medije na kojima su predstavnici ministarstva finansija, jer je prilikom jedne od poseta delegacije MMF-a Srbiji, na konferenciji na kojoj su bili prisutni i Vujović i guverner NBS Jorgovanka Tabaković novinarima rečeno da "zbog obaveza koje misija ima, govornici mogu da odgovore samo na unapred postavljena pitanja".

Inače, svojevremeno su saradnici ministra prosvete prekinuli jednu konferenciju za novinare zbog toga što se "nisu držali dogovrene teme". Reagovala su novinarska udruženja, a ministar se kasnije u jednom od intervjua izvinio zbog tog poteza.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs