Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 02. 2015

Žene žrtve nasilja loše predstavljene

9.2.2015. (Beta, RTV) - Mreža nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" ukazala je da se u medijima žene žrtve muškog nasilja često predstavljaju na neadekvatan način, da se polemiše o njihovom izgledu i da se na taj način relativizuje odgovornost nasilnik.

Ta organizacija je upozorila da pogrešnim predstavljanjem žrtava nasilja može doći i do toga da "nasilnici prođu nekažnjeno, što je nedopustivo".

Organizacija je navela da su na fotografijama i video snimcima koji prate izveštavanje o muškom nasilju prema ženama, u najvećem broju slučajeva, žene predstavljene sa vidnim povredama, uglavnom na licu i da se na taj način potpuno gube iz vida drugi oblici nasilja kao što su psihološko, seksualno i ekonomsko.

Organizacija je napomenula da je veoma bitno da se ne stvara slika da samo manje obrazovane ili žene u lošijem materijalnom položaju mogu da postanu žrtve nasilja.

Mreža "Žene protiv nasilja" podsetila je da žrtva nikada nije kriva za nasilje koje je nad njom izvršeno, a za nasilje je isključivo odgovoran onaj ko ga vrši.

Ta organizacija istakla je i da u Srbiji postoji zakonska obaveza prijavljivanja nasilja ili sumnje na nasilje za zaposlene u nadležnim institucijama, ali i za građane.

"Ne ulazeći u to na koji način je institucijama nasilje prijavljeno, mišljenja smo da kada do saznanja o nasilju dođe, institucije moraju da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da nasilje zaustave, ženu zaštite, a nasilnika kazne dosledno zakonskim propisima", navedeno je u saopštenju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs