Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 02. 2015

Dan bezbednog interneta

10.2.2015. (B92) - Beograd -- Širom sveta 10. februara se obeležava Dan bezbednog interneta pod sloganom "Stvorimo bolji internet zajedno".

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Centar za bezbedni internet Srbija se priključuju međunarodnoj kampanji koja promoviše sigurnu i odgovornu upotrebu novih tehnologija i interneta, a Dan bezbednog interneta u Srbiji će se obeležiti u Klubu poslanika, u utorak 10. februara sa početkom u 10 h.

U okviru programa Dana bezbednog interneta biće održana tribina koja ima za cilj da skrene pažnju na problem seksualno eksplicitnih selfija maloletnih osoba. To je prvi u nizu događaja koji će sa partnerima ove godine organizovati Centar za bezbedni internet. Najvažniji aspekti primarnih reagovanja na ovu pojavu biće predstavljeni od strane državnih institucija, policije, tužilaštva i škola, a u razgovoru sa decom u publici biće obrađene i teme zakonskih okvira, posledica, procedure i načina prijave neprimerenih sadržaja.

Internet je okruženje sa nebrojeno mnogo mogućnosti za sticanje novih saznanja, u kome je čitav svet dostupan i samo jedan klik nas deli od miliona novih informacija. Iako znanje mlađih generacija o korišćenju informacionih tehnologija ide daleko ispred znanja njihovih roditelja i nastavnika, mladi često nisu dovoljno svesni posledica koje mogu da izazovu svojim ponašanjem u digitalnom svetu. Dan bezbednog interneta treba da skrene pažnju na ulogu i odgovornost koju svi imamo u zajedničkom stvaranju boljeg internet okruženja za decu i buduće generacije.

Ovo je dvanaesti put da se Dan bezbednog interneta obeležava na globalnom nivou. Specijalni događaji se organizuju u preko 80 zemalja, uključujući i Srbiju koja je na ovom polju aktivna od 2009. godine sa projektom „Klikni bezbedno". Pod geslom zajedničkog stvaranja boljeg interneta, ovaj događaj će širom sveta okupiti decu i mlade, roditelje i staratelje, nastavnike i druge aktere obrazovnog sistema, kao i predstavnike IT industrije i javnog sektora. Svi oni su pozvani da rade zajedno na stvaranju boljeg interneta za sve, a naročito za decu i mlade.

Sajt na kome se javnost može informisati o rizicima i prednostima, kao i načinima odgovorne i bezbedne upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija jeste kliknibezbedno.rs, a za decu i mlade osmišljeni su i dostupni onlajn edukativni alati, igre i kvizovi.

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs