Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 02. 2015

Ugušene sloboda govora i kritička misao

12.2.2015. (Beta) - Mediji u Srbiji izloženi su cenzuri i autocenzuri nezapamćenoj na Balkanu, ali novinari moraju da se otrgnu pritiscima i nastave da prkose, poručili su u četvrtak učesnici tribine "Oslobodi medije".

Kako je rečeno na debati o medijskim slobodama u Beogradu, "devedesetih je vlast ubijala novinare, a sada ih ubija finansijski".

"Vlast pritiska medije i kontroliše ih preko novca koji daju preko skrivenih ugovora i u takvoj situaciji nemoguće je očekivati kritiku vlasti", rekao je glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević.

On je upozorio da se se može očekivati rešavanje situacije kada je u pitanju finansiranje medija, ali da je veoma teško osloboditi novinare autocenzure.

"Novinari moraju da nastave da kritikuju, da prkose i po meni izlaz su mladi novinari koji nisu imali prilike da se zagade", poručio je Blagojević.

Direktorka Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN) Gordana Igrić ocenila je da su sloboda govora i kritička misao u Srbiji ugušene i da nisu ni bili svesni razmera, dok nisu objavili tekst o ispumpavanju vode u kopu Tamnava zapadno polje.

Ona je istakla da je mali broj medija preneo to istraživanje, a da je zbog njegovog objavljivanja mesec dana trajala kampanja protiv BIRN-a, koja se pretvorila u sukob na relaciji premijer Srbije Aleksandar Vučić i Evropska unija.

"Za dve nedelje kampanje protiv BIRN-a, objavljena su 294 priloga u medijima, a mi smo pozvani samo deset puta i to ne od strane glavnih medija", kazala je Gordana Igrić i dodala da "to ne znači da mediji ne žele da pišu, već da su potpuno porobljeni u ekonomski devastiranoj zemlji".

Novinarka nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević istakla je da su pritisci na medije normalna stvar i da ne treba očekivati da će nestati, ali da se moramo boriti protiv njih.

"Sloboda se osvaja", poručila je Jovana Gligorijević uz ocenu da istraživačko novinarstvo u Srbiji postoji.

Ona je rekla da u pritiscima na BIRN, ombudsmana Sašu Jankovića i "Vreme" prepoznaje "rukopis" Vladimira Bebe Popovića, nekadašnjeg šefa Biroa za komunikacije u vladi Zorana Djidjića.

"U svemu tome prepoznajem rukopis Vladimira Bebe Popovića koji je od medijskog savetnika postao prvosveštenik hrama novinarskog beščašća", kazala je Jovana Gligorijević.

Pravni savetnik za medijske slobode u OEBS-u Miroslav Janković govorio je o pritiscima na novinare na internet portalima i tom prilikom ukazao da je broj napada na žene tri puta veći od napada na muškarce blogere i novinare i da su one izložene seksualnom uznemiravanju.

Učesnici trbine su se saglasili da je za "osvajanje slobode u medijima", neophodno napraviti širu koaliciju novinara, predstavnika civilnog društva i gradjana.

"Naša odgovornost je što mediji nisu slobodni, nas gradjana i udruženja gradjana i mi svi moramo da se povežemo i borimo se za slobodu izražavanja", rekla je Maja Stojanović iz Kuće ljudskih prava i demokratije.

Osim poziva za ujedinjavanje profesije u zaštiti prava, glavni i odgovorni urednik Kikindskih novina Željko Bodrožić poručio je da je neophodno "raščistiti i sa ljudima koji su ogadili profesiju".

Organizatori debate, Kuća ljudskih prava i BIRN, istakli su da je ovo samo prva debata i najavili su da će se od sada jednom mesečno organizovati dogadjaje na temu slobode medija.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs