Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

21. 05. 2015

CURI ROK ZA MEDIJE

21.5.2015. (Večernje novosti; autori: S. Bulatović, I. Mićević) -Sve manje šanse da se privatizuju 72 novinske i RTV kuće. Novi vlasnici trebalo bi da budu poznati do 1. jula.

Rok za privatizaciju medija ističe 1. jula a, kako nezvanično procenjuju u Ministarstvu privrede, ostalo je premalo vremena da bi taj posao bio završen. Jedini način da mediji "u produžecima" pokušaju da dobiju nove vlasnike, jeste izmena Zakona o javnom informisanju i medijima i produžavanje roka za privatizaciju. O tome se zasad ne razmišlja u Ministarstvu kulture i informisanja.

A ako novinske, radio i TV kuće u kojima delimično ili sasvim gazduje država ne dobiju nove vlasnike na vreme, privatizacija će biti obustavljena. Zakon kaže da se besplatne akcije u tom slučaju nude zaposlenima. Ali kako je većina zaposlenih svojevremeno upisala "Dinkićeve" ili neke druge besplatne akcije, sada neće moći da postanu i vlasnici medija u kom rade. Ako se niko ne prijavi, medij se gasi, a ako neko ispuni uslov i izjasni se da hoće akcije postaće novi gazda.

- Čak i ako se samo jedan zaposleni pojavi, postaće vlasnik - objašnjava za "Novosti" Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture. - Ministarstvo kulture drži se Zakona o javnom informisanju i medijima koji kaže da je rok za privatizaciju prvi jul. A da li su rokovi kratki nije pitanje za ovo ministarstvo, već za osnivače medija, njihova rukovodstva, Agenciju za privatizaciju i Ministarstvo privrede. Od avgusta prošle godine rokovi su počeli da teku.

Novog gazdu od ponedeljka će pokušati da nađe beogradska televizija Studio B. Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju, najavio je raspisivanje javnog poziva, ali je mala šansa da će prodaja uspeti da se završi do kraja juna.

- Postoje veliki problemi da se taj postupak sprovede u zakonskom roku - kaže Šubara. - Sporno je što mediji nisu pripremili neophodnu dokumentaciju za javne pozive.

Neizvesna je i sudbina Tanjuga, jer za ovo državno preduzeće još nije dostavljena ni privatizaciona dokumentacija, baš kao ni za desetine drugih medija širom Srbije. To je posao Ministarstva privrede, Vlade Srbije, pokrajinskih ili lokalnih vlasti.

Država je vlasnik ili suvlasnik u 72 medijske kuće koje upošljavaju ukupno 2.493 radnika.

BRISANJE IZ REGISTRA

Ukoliko među zaposlenima bude onih koji žele akcije medija i ispunjavaju uslove da ih preuzmu, postaće vlasnici, ali će preuzeti i dugove. A ako niko ne bude zainteresovan, medij se gasi i briše iz registra Agencije za privredne registre.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs