Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 05. 2015

Ministarstvo: Ne delimo mi novac za medijske projekte

22.5.2015. (Tanjug) - Ministarstvo kulture i informisanja negira da je na bilo koji način odlučivalo o dodeli novca iz budžeta za finansiranje medijskih projekata i najavljuje žalbu Savetu za štampu protiv lista Kurir zbog teksta objavljenog danas pod naslovom: "Tasovac Gašiću trpao milione".

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja negira da je na bilo koji način odlučivalo o dodeli novca iz budžeta za finansiranje medijskih projekata i najavljuje žalbu Savetu za štampu protiv lista Kurir zbog teksta objavljenog danas pod naslovom: "Tasovac Gašiću trpao milione".

O tome koji će medijski projekti biti sufinansirani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja odluku donose isključivo komisije koje je Ministarstvo imenovalo na predlog novinarskih, medijskih udruženja i nezavisnih institucija, navodi se u današnjem saopštenju.

Ministarstvo je, kako je objašnjeno, u skladu sa zakonom propisalo propozicije konkursa i kriterijume za medijske projekte u javnom interesu, ali se ni na koji način nije mešalo u rad komisija, niti uticalo na njihovo odlučivanje.

U ministarstvu zato očcekuju da na sva pitanja u vezi s odlukama donetim nakon konkursa za dodelu novca medijskim kućama treba da odgovore UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres, NDNV, Asocijacija medija, RAB, DNV i nezavisne institucije, čiji su predstavnici činili većinu u komisijama, ovo tim pre što je Ministarstvo odluke o dodeli novca verifikovalo uzdajući se upravo u stručnost, objektivnost i integritet komisija.

Prema pisanju Kurira, firme u vlasništvu supruge i sina ministra odbrane Bratislava Gašića dobile su iz budžeta Srbije 1,7 miliona to na nedavno završenom konkursu za finansiranje medijskih projekata koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja.

U međuvremenu je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv Gašića zato što je kao gradonačelnik Kruševca davao gradski novac firmama koje se vode na sina i suprugu, a premijer Aleksandar Vučić juče je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će ministar odgovarati ako se utvrdi da je kriv.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs