Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 08. 2015

Prodat Radio Šid po ceni 76 puta većoj od početne

Šid, 20.8.2015. (EurActiv) - Radio Šid je prodat kablovsko-distributivnom sistemu Kopernikus za 531.000 evra, po ceni 76 puta većoj od početne, saopštila je Agencija za privatizaciju. Agencija nije navela podatke o ostalim ponuđačima. Osim radija u sistemu Radio Šida je i kablovski operater, dok Kopernikus ima tri kanala i kablovsko-distributivni sistem. Savet za borbu protiv korupcije je u izveštaju s početka ove godine naveo da je u Kopernikus blizak sa vladajućim SNS-om. Broj prodatih medija od 72 predviđena za privatizaciju ove godine porastao je na 10.


Ugovor o prodaji biće potpisan tek nakon što se dobiju mišljenja Uprave za sprečavanje pranja novca i Regulatornog tela za elektronske medije navodi se u saopštenju sa sednice održane 19. avgusta, u kojem nema informacija o broju ponuđača, a podseća se da je početna cena bila 6.928 evra. 

U mesecima pre prodaje u opštini Šid i samom radiju bili su nezadovoljni procenom vrednosti Radio Šida, smatrajući da je ovaj medij podcenjen jer u svom sastavu ima kablovsku televiziju sa oko 3.000 korisnika koji plaćaju nešto više od 1.000 dinara mesečno, što donosi priliv od tri miliona dinara mesečno, dok je početna cena izražena u dinarima iznosila manje od 830.000 dinara.

U upravi radio Šida tada su se, kako je preneo novosadski Dnevnik, protivili privatizaciji u strahu da će se ukinuti programi na jezicima nacionalnih manjina, što bi značilo i otkaze za deo zaposlenih. 

Prema informaciji sa sajta Radio Šida, otvaranje ponuda bilo je pomereno sa 12. na 19. avgust "zbog nedostatka kod ponuđača". 

U sistemu Kopernikus su kablovski operater i televizija s tri kanala.

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz februara 2015, Kopernikus se dovodi u vezu sa SNS-om, od kada je njen treći program tokom izborne kampanje 2011-2012. godine zakupila ova stanka preko firme Sens marketing. 

Navodi se i da je funkcionerka SNS-a Tatjana Vidojević bila je glavna i odgovorna urednica trećeg kanala Kopernikusa, a da na ovoj televiziji autorsku emisiju ima poslanik i funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović.

Radio Šid je regionalni radio, koji je program probno počeo da emituje 1969. godine, a od 1989. je registrovan kao informativna organizacija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs