Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 09. 2007

B92: SVI NJIHOVI ADUTI

Izvor: Politika - TV revija, 14.09.2007

Autor: MERI BILIĆ

Jedan od posebnih izuma ovdašnjih televizija zove se "letnja šema" i podrazumeva da programski termini u periodu od najmanje dva meseca (dok se autori emisija odmaraju od posla), budu popunjeni svim dobro poznatima, ali i modifikovanim vidovima repriza.

Tako se domaće i strane serije "vrte" do beskonačnosti, a već viđeni programi, samo zato što su "iseckani pa zalepljeni" dobijaju etiketu "best of"... Druga polovina septembra je, međutim, krajnje vreme za ozbiljan TV program pa je Televizija B 92 među prvima obelodanila svoju ponudu za novu sezonu.

- Mi jesmo privatna televizija, ali smo i svojevrsni javni medij. Ovo drugo je naš izbor, i bez obzira što to nije naša propisana obaveza, bavimo se i društveno odgovornim poslom jer nastojimo da slušaocima, gledaocima i čitaocima našeg sajta dajemo objektivne i uravnotežene informacije i ostavimo prostor za debatu, a to je ono što nedostaje ostalim televizijama. Po svim istraživanjima, B 92 je medij kojem se najviše veruje, a zanimljiva je podudarnost da smo i za gledaoce i za kolege iz drugih kuća mi najpouzdaniji Izvor informisanja, što je kompliment našem informativnom programu - kaže Veran Matić, direktor i glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije B 92.

Zato u ovoj medijskoj kući i u novoj sezoni težište ostaje na dobro poznatim informativnim emisijama. Vesti u 16 dobiće personalni karakter, a ovih dana raspisan je i konkurs za mlade novinare, koji će redakciju Informativnog programa podmladiti, ali i ojačati.

- "Poligraf" dobija prostor i za drugačije novinarske oblike: "Poligraf plus", koji će se emitovati jednom nedeljno i koji će se baviti temama koje nisu direktno povezane sa dnevnopolitičkim događajima a gosti će biti sportisti, umetnici, biznismeni... dok će u "Poligraf duelu" dva gosta sučeljavati mišljenja.

Istraživačko novinarstvo će i dalje biti svojevrsni zaštitni znak ove televizije, a novinarska ekipa "B 92 istražuje", koju čine Jasmina Seferović, Jelena Veljković, Sandra Mandić i Radoslavka Despotović, u nedeljama koje slede, ukazivaće na to šta se dešava kad korupcija nagriza društvo, ispitivaće kako su privatizovana preduzeća u Srbiji, zašto lekari ne odgovaraju za svoje greške, kako izgleda gastarbajterski život a kako onaj "iza rešetaka"...

U četvrtoj sezoni emitovanja Aleksandar Timofejev će se baviti temom pedofilije i satanizma, a posebna pažnja biće poklonjena rubrici "Od trača do istine" i traženju odgovora na pitanja koja postavljaju gledaoci.

Novi adut u programu TV B 92 je domaći igrani program. Od 22. septembra startuje humoristička serija "Naša mala klinika" nastala po scenariju Branka Đurića Đure, sledi 12 novih epizoda "Mileta protiv tranzicije", sada zaposlenog u omraženoj nevladinoj organizaciji, koji muku muči sa Mikijem Đuričićem iz Kupinova, ali i ženom Macom, koja ovog zakletog Čuburca seli na Novi Beograd...

Krajem novembra stiže i serija "Vratiće se rode" i njeni glavni junaci, Švaba i Ekser, luzeri i sitni kriminalci koji kuću u selu Baranda vide kao spas od dugova. U ovoj seriji igraju Dragan Bjelogrlić, Nikola Tjuričko, Srđan Todorović, Nikola Kojoj, Vesna Trivalić, Anica Dobra i mnogi drugi...

Stiže i američka serija "Dedvud", surova priča o preživljavanju u produkciji HBO, čija radnja se dešava krajem 19. veka na Divljem zapadu, u naselju van granica zakona, koje privlači odmetnike, lutalice, avanturiste i nasilnike, a glavni junaci su Divlji Bil Hikok, Kalamiti Džejn i Set Bulok...

Glumac Majkl Dudikof igra Roberta Skandal Džeksona, bivšeg američkog marinca u takođe novoj seriji "Kobra", koja će biti na programu TV B 92 dva puta nedeljno, utorkom i sredom, u danima kad nema prenosa utakmica Lige šampiona.

Oni gledaoci koji prate seriju o licu i naličju policije u seriji "Prljava značka" znaju da u novim epizodama već glumi i Glen Klouz (kapetan Monika Rauling), a u ekipi će se pojaviti i oskarovac Forest Vitaker.

Iz produkcije Bi-Bi-Si-ja stiže serija "Statisti" o glumcu Endiju Milmanu, koji je napustio siguran posao i u očekivanju velike uloge koja će ga proslaviti statira u beznačajnim rolama. Zanimljivo je da se u ovoj seriji kao specijalni gosti pojavljuju Kejt Vinslet, Semjuel el Džekson, Orlando Blum, Dejvid Bouvi...

Na ekrane se vraćaju i kvizovi "Želite li da postanete milioner", "Pitanja za šampiona" i "Uzmi ili ostavi", a TV format koji (pored zasluženih zamerki) ima planetarnu popularnost, rijaliti šou "Veliki brat", uvodi od druge polovine septembra u domove gledalaca 12 novih stanara renovirane kuće koji će se boriti za naklonost i glasove publike na putu do pobede koja će biti "teška" čak sto hiljada evra.

I dalje se grade "Sigurne kuće"

Veran Matić napominje i da je njihova medijska kuća povećala akcije koje se odnose na njihovu društvenu angažovanost. Prva akcija je gradnja "Sigurne kuće" za žene i decu koji su žrtve porodičnog nasilja, i do sada je prikupljeno preko 250.000 evra u novcu i građevinskom materijalu.

Ovih dana će u Beogradu biti otvorene dve "Sigurne kuće" (sa po 60 ležajeva, što je evropski standard) u prisustvu visokih zvaničnika Saveta Evrope, kojem je borba protiv nasilja takođejedan od programskih zadataka.

- Dobili smo neophodnu dokumentaciju za pravljenje "Sigurne kuće" u Zrenjaninu, a biće podignuta i po jedna u zapadnoj i južnoj Srbiji kaže Veran Matić. - Druga naša akcija je dobrovoljno davanje krvi i ovog leta, prvi put posle 63 godine, nije bilo takozvanog apsolutnog pada zaliha krvi koji zahteva odlaganje već zakazanih hirurških intervencija. Prikupili smo i 180.000 evra za specijalno vozilo u kojem će se uzimati krv od dobrovoljnih davalaca i koje će biti naručeno ovih dana, kako bi stiglo sledeće godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs