Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 09. 2007

NI DOZVOLJENO, NI ZABRANJENO

REAGOVANjE NA LEGIJIN INTERVJU GLASU

U demokratijama nema gubljenja prava na javnu reč, smatra profesor Vladimir Milić

BEOGRAD, 20.09.2007. (Glas javnosti) - Jučerašnja reakcija Nadežde Gaće, predsednice NUNS-a, i Dragana Janjića, pomoćnik ministra za kulturu,na intervju Milorada Ulemeka Legije u Glasu javnosti i Kuriru bila je povod da od njih zatražimo pojašnjenje.

- Objavljivanje intervjua, moje je mišljenje, nije u skladu s javnim interesom, mada, moram i to reći - nije prekršen zakon, veli Dragan Janjić i dodaje:

- Objavljivanje intervjua, moje je mišljenje, nije u skladu sa javnim interesom, mada, moram i to reći nije prekršen zakon. Nije u skladu sa osnovnim postulatima profesije. Situacija u kojoj živimo, čovek koji je osuđen pravosnažno po dve presude, a čeka odluku da li će pravosnažna presuda postati i za ubistvo premijera dobija prostor da odgovara, na 400 pitanja i time nudi novu istinu Srbiji!!! Ne sećam se da je iko ikada imao priliku da odgovara na toliko pitanja, pa ni žrtve, poput Vuka Draškovića i drugih.

Ljudi povezani sa podzemljem ili njenim okruženjem dobijaju priliku da vode kampanju. Nije u skladu sa demokratskim pravima i nije primereno demokratskim društvima. To je pogrešna uređivačka odluka i nije dobro za društvo i Srbiju. To je stav i mog ministarstva, ali ne postoji zakonski osnov za, recimo, zabranu lista ili ovog izdanja. Meni ovo više liči na kampanju i ne može se podvesti pod stav. Zašto, recimo, nema 400 pitanja i za Čedu Jovanovića, koji je svaki dan meta? Nije dobro.

S Nadeždom Gaće juče nismo uspeli da razgovaramo zbog njene zauzetosti, ali smo se istim povodom obratili nekolicini drugih javnih ličnosti.

VLADIMIR MILIĆ, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu

- Lično mislim da nije u skladu sa demokratskom praksom svuda u svetu, pa zašto ne i kod nas. Ukoliko je ličnost vezana za vrednosti koje su protivdruštvene, svaki takav intervju bio bi besmislen. Ali, sa drugog sganovišta, što postoji na zapadu, sa stanovišta ljudskih prava - onda ništa ne stoji na putu objavljivanja intervjua. Samo je pitanje na koji način novinari dolaze do njih? Demokratska praksa zabranjuje ubicama da se javljaju u javnost, ali su u škripcu s ljudskim pravima, pa imaju pravo na svoju reč! Oni nisu izgubili pravo na javnu reč.

U komunizmu je bilo primera gubljenja Javne reči, ali u demokratijama to ne postoji. Veliko je pitanje, da li je oportuno praviti takve intervjue. Lično mislim da moramo da sredimo demokratsku praksu koja je u direktnoj koliziji sa ljudskim pravima?! Na Zapadu postoji praksa da za javnost izjave daju takvi ljudi. Zato nije situacija baš jednostavna i stvar je opredeljenja svakog lista! Opredelio bih se više za demokratsku praksu i poštovanje vrednosti, ali bih time povredio ljudska prava? Zato je to stvar izjašnjavanja svakoga pojedinca.
 
DEJAN MEDAKOVIĆ, akademik

- Pre svega, mislim da je to pitanje sudskog stava. Mi živimo u veku gde je sve dozvoljeno! Ako nema izričitih zabrana okrivljenom da daje ingervjue onda nema problema. Ne znam koliko je pametno prejudicirati i ne znam šta to treba okrivljenima... Treba sačekati da se to okonča.

Svako ubistvo je prekršaj Božjeg reda. Ako vidimo Zapad, onda sva ta pojavljivanja Bin Ladena i njegove izjave su samo sastavni deo bespoštedne borbe. Kenedijeva smrt je jedna velika misterija i pored pravosnažnog mišljenja Vrhovnog suda! O američkom pravosuđu nemam neko visoko mišljenje.

Živimo u jednom polusluđenom svetu. Svi idu u bitku kao zastupnici pravde, a ja u nju mnogo ne verujem, jer je mnogo puta omanula. Setite se NATO bombardovanja koje nije imalo pravno utemeljenje? Ako pravdu vrši bilo koja tajna služba - onda to nema veze s pravdom. Sve su to odrazi jedne velike moralne krize. Nevreme koje traje. Takozvanog pravila sile. U pravu je onaj ko ima jače topove!!!

MAJA KOVAČEVIĆ-TOMIĆ, portparol Specijalnog suda

- Nisam baš pogodan sagovornik s obzirom na funkciju koju obavljam, ali je činjenica da je Specijalni sud doneo presudu. Sad se iznosi ono što nismo u sudu čuli!? Sve komunikacije s pritvorenicima su dozvoljene, uz pristanak predsednika veća! Niti je dozvoljen, niš je zabranjen taj intervju.

UNS: Prekršen kodeks novinara srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) obavestilo je juče javnost o svom upozorenju uredništvima dnevnih listova Glas javnosti i Kurir da su prekršili Kodeks novinara Srbije objavljivanjem intervjua sa Miloradom Ulemekom, osuđenim za ubistva Zorana Đinđića i Ivana Stambolića.

"UNS smatra da se takvim uređivačkim pristupom doprinosi relatizovanju krivice i presude za najteže zločine, širi jeftin senzacionalizam, a ne nude informacije koje bi doprinele saznavanju nečeg novog, što je od interesa za javnost", piše u nepotpisanom saopštenju UNS-a.

Udruženje je istaklo da mediji neodgovornim i nepažljivim pristupom osetljivim temama, posebno zločinima, vređaju dostojansgvo žrtava tih krivičnih dela i neopravdano uznemiravaju njihove porodice i javnost.

"UNS ne dovodi u pitanje interes bilo koje redakcije da istražuje pozadinu teških krivičnih dela, pa i presuda o njima. Međutim, ako se objavljuju sadržaji koji za posledicu imaju relativizovanje krivice osuđenih za najteža krivična dela, reč je o zloupotrebi slobode medija", naveo je UNS.

UNS je izrazio očekivanje da će uredništvo Glasa javnosti i Kurira, ako nalavi da objavljuje intervju sa Ulemekom, poštovati profesionalne standarde.

Bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek osuđen je 23. maja prvostepenom presudom pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

Ulemek je osuđen u još dva procesa - pravosnažno na 40 godina u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i nepravosnažno na 15 godina za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali.

Autor: ekipa Glasa javnosti

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs