Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

01. 10. 2007

DESET GODINA MEDIJA CENTRA: NEZAMENLJIVA PODRŠKA NOVINARIMA

Medija centar najavljuje novi sajt i organizaciju nekih od najvažnijih skupova u Evropi

Tek što je proslavio 10. rođendan Pres centra i 13 godina rada - Medija centar za sledeću nedelju najavljuje novi veb sajt, mogućnost skidanja video izveštaja i veb izdanja za novinare. Veb sajt Medija centra je jedan od najposećenijh specijalizovanih sajtova, koji pruža informacije novinarima i medijskim profesionalcima i studentima, o medijskim pitanjima i događajima koji se dešavaju u Medija centru.

- Iduće nedelje ćemo postaviti novi unapređeni sajt. To će biti veb portal, platforma za sve medijske profesionalce koji žele da saznaju šta se dešava u Medija centru. Takođe ćemo u saradnji sa FoNetom imati i informacije o dešavanjima u gradu. Sa njima ćemo takođe raditi na kratkim video izveštajima sa konferencija - najavljuje za Danas direktorka Medija centra Mirjana Milošević.

Osim toga, Međunarodni pres Institut iz Beča koji okuplja više od 6.000 vodećih svetskih urednika, menadžera i vlasnika mediija, u saradnji s Medija centrom organizovaće godišnju skupštinu i kongres u Beogradu od 14. do 17. juna naredne godine.

- To je važan događaj za Beograd, jer će nam doći 400 do 500 urednika iz celog sveta. To je prilika da se Beograd prikaže u što boljem svetlu, ali i da ovde pričamo svetske medijske teme, a ne samo lokalne. Takođe ćemo se u saradnji sa Organizacijom za medije Južne i Jugoistočne Evrope baviti i regionalnim medijskim temama - kaže Milošević.

Medija centar je osnovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije 1994. kao organizaciju koja bi okupila i zaštitila nezavisne štampane i elektronske medije i omogućila slobodu govora. Narednih godina izrastao je u instituciju koja pruža kompletne usluge na polju medija, sa savremenim pres centrom i najmodernijom tehničkom opremom.

- Na jesen 1997. ekipa Medija centra na čelu sa Hari Štajnerom i Zoranom Jeličićem, uz podršku NUNS i raznih međunarodnih organizacija pre svega Fonda za otvoreno društvo, postavili su centar kako on i danas izgleda. To je multimedijski centar koji pruža raznovrsne usluge u sferi organizacije multimedijskih i poslovnih događaja - pres konferencija, seminara, okruglih stolova i prezentacija - objašnjava Milošević.

Ona kaže da se devedesetih godina pokazalo da prvobitni prostor Medija centra u Knez Mihailovoj ulici nije dovoljno veliki, pa se za njega zakupljuje prostor u tržnom centru Staklenac na Trgu Republike.

- Staklenac je bio odličan prostor u centru grada, ali je najavljeno njegovo rušenje. Napravljen je dobar dogovor sa Sava centrom, pa je tadašnje rukovodstvo Medija centra odlučilo da je to veći i adekvatan prostor. Preselili smo se 2005 - navodi naša sagovornica.

Broj konferencija koje se održe u Medija centru, prema rečima njegove direktorke, zavisi od sezone. Tako je avgust skoro "mrtav mesec", jesen je aktivna, a Centar je naročito posećen pred novu godinu i u toku predizbornih kampanja.

- Ove godine će biti organizovano oko 600 pres konferencija. Radimo i druge stvari: iznajmljujemo opremu, radimo logističku i tehničku podršku za događaje koji su i van Medija centra. Na primer, pomogli smo oko Sastanka svetske zdravstvene organizacije, a u oktobru će Ministarstvo za zaštitu životne sredine u Sava centru organizovati Ministarsku konferenciju gde ćemo raditi podršku za medije - objašnjava Milošević i dodaje "ljudi znaju da mogu da mogu da računaju na nas kada im treba dobra tehnička podrška za organizaciju nekog događaja gde je potrebno ozvučenje, simultano prevođenje i slično".

Prema rečima direktorke Medija centra, dobri pres centri postoje i van Beograda. Ona ukazuje na dobar primer medija centra u Nišu i Novom Sadu.

Značaj kakav prostor poput Medija centra ima za predstavnike sedme sile, može se istaći upoređivanjem pres konferencija održanih u tom prostoru i onih gde se kamermani guraju kako bi snimili govornika, koji ispred sebe ima desetine mikrofona, a novinari gledaju u leđa kamermanima i fotografima.

- Kod nas događaji teku besprekorno kada je reč o zvuku, podršci novinarima da dobiju zvuk, ton i sliku. Želimo da svaki novinar dobije kvalitetan pristup događaju, da svi imaju podjednako dobru sliku i poziciju, podjednako dobar ton - navodi Milošević.

Zaboravljena pristojnost u javnom govoru

- Mediji u Srbiji jesu danas slobodni, ali se sloboda medija i sloboda u medijima i javnom govoru često zloupotrebljavaju. Medija centar će uskoro pokrenuti akciju za promociju zaboravljene pristojnosti u javnom govoru i odgovornosti za izrečeno. To će biti šira društvena akcija koja se neće odnositi samo na medije. Naravno, više informacija o toj akciji ćete uskoro moći da nađete na novom veb-sajtu Medija centra - rekla je Mirjana Milošević.


Autor: S. STAMENIĆ

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs