Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 10. 2007

ZAHTEV KOLEKTIVA JPI „MLADENOVAC“ ZA SMENU DIREKTORA I GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA

Zbog katastrofalno lošeg postupanja u procesu informisanja građana, i neadekvatne i nepravovremene reakcije, u vezi slučaja ubistva četvoročlane porodice u Mladenovcu (11.10.2007.), direktora i glavnog i odgovornog urednika u JPI "Mladenovac" Slavomira Vojinovića, novinari u redakciji Televizije Mladenovac nisu bili u mogućnosti da na vreme, i pre ostalih medija obaveste građane o ovom događaju, iako se desio u našoj opštini!

Mada su (verovatno!) pre svih drugih novinara u Srbiji dobili informaciju o pomenutom događaju (nezvaničnu, od neimenovanog izvora u Policijskoj stanici Mladenovca), oko 18.40h, zbog toga što im je od strane direktora rečeno "..., neka odradićemo to sutra", ništa nije objavljeno u centralnoj informativnoj emisiji DUM, u 20 h. Tek kada su vodeći srpski elektronski mediji, ali i inostrani (RTCG) počeli da objavljuju nezvanične informacije, i verovatno nakon intervencije nekog od lokalnih funkcionera, direktor JPI "Mladenovac" je poslao ekipu na lice mesta. Inače, zbog nestručne, laičke i "nakaradne" organizacije posla od strane direktora, u vreme kada je redakcija TV Mladenovac dobila prve iformacije, tamo nije bilo snimatelja.

Zbog ovog, i sličnih slučajeva koji su se u poslednje vreme dogodili u TV Mladenovac, dole navedeni radnici i honorarni saradnici u JPI "Mladenovac" traže smenu sadašnjeg direktora i glavnog i odgovornog urednika Slavomira Vojinovića!

Radnici i honorarni saradnici:
1. Janko Malešević
2. Jasmina Lacmanović
3. Ivan Mitrović
4. Dragan Nikolić
5. Predrag Aleksendrić
6. Irena Knežević
7. Snežana Adamović
8. Tanja Jevtić
9. Nikola Đurić
10. Dobrica Dabić
11. Jelena Blanuša
12. Nemanja Vujačić
13. Miloš Crnogorac
14. Branko Srećković

13.10.2007.

 Ovo napred navedeno, bila je samo "kap u prepunoj čaši"! U prilogu, taksativno, navodimo sledeće razloge zbog kojih tražimo smenu Slavomira Vojinovića.

• Od dolaska na mesto direktora, radnicima i Televizije i Radio Mladenovca, 20.10.2006., na svakom redakcijskom sastanku, najčešće izazvanom aktuelnom problematikom, Vojinović je pretio nekakvim "čišćenjem metlom", i žaljenjem što to nije uradio. A nije da nije! Od pomenutog datuma do danas, od 22 radnika Televizije Mladenovac u JPI "Mladenovac" ostalo je devetoro!

• Svakonedeljnim odlaženjem na snimanje emisije "Vina Srbije", iako se ne vidimo ni na 30% mladenovačke teritorije, Vojinović je otežavao, pa nekada i onemugućavao, proces pravljenja redovnog programa Televizije Mladenovac! U situaciji kada na Televiziji rade dva snimatelja, dva montažera ili tri realizatora znao je da odvede na snimanje van Mladenovca jednog od njih, i time automatski "zakoči" ustaljeni, i jedva izvodljiv, proces rada! Tom prilikom bi Televizija ostala (nekada i po tri dana) bez jednog snimatelja, bez ijedne kamere (!!!) i bez automobila, čime je bivao ugrožen normalan rad, i najčešće onemogućen!

• Smanjenjem broja radnika za oko 50% (22 u Televiziji i 9 u radiju, 20.10.2006., a danas, 12.10.2007. ukupno 17), proces pravljenja programa na dva medija, Radio i Televizija Mladenovac, postao je gotovo neizvodljiv. A obim posla znatno je povećam. Svako je bio primoran da radi posao koji mu nije u opisu radnog mesta (organizator grafiku, realizator snimanje, novinar montažu, montažer realizaciju...), jer je Vojinović istakao da će, onaj ko odbije dodatni posao biti otpušten. Dodajmo da su plate zaposlenima, odnosno "honorarcima" gotovo duplo smanjene!

• Ulaženjem u JPI "Mladenovac", novinari dotatašnje Televizije Mladenovac-dopisništva STB (Televizije sa tradicijom dugom devet godina i statusom jedne od retkih slobodnih televizija u vreme devedesetih, u Srbiji) počeli su da budu "štihovani". Njihovi tekstovi bili su skraćivani, politički pretvarani u "prihvatljivije", menjani na štetu istine, ili izbacivani iz programa. Voditelji-novinari sa dugogodišnjim iskustvom, cenjeni od strane mladenovačke publike, stavljani su u najnegledanije termine, sklanjani od javnosti i bivali skrajnuti, naravno od strane Vojinovića.

• Svojom uređivačkom politikom, Vojinović je doveo Televiziju Mladenovac na "najniže grane", jer je rukovodeći se ličnim afinitetima, kreirao centralnu informativnu emisiju DUM, tako da je ona bila sve, samo ne ogledalo istine, na šta su ljudi navikli.

• Nepoznavanjem načina funkcionisanja jednog "živog organizna", kao što je televizija, svojim nesuvislim idejama i amaterskim organizacionim rešenjima, dosadašnji direktor Vojinović doveo nas je u situaciju da imamo samo jednog snimatelja u smeni (ako se nešto neplanirano van te smene desi-puj pike ne važe!), i time ugrozio osnovne postulate novinarskog delovanja, slobodu na dostupnost informacijama. Iako su nam razne druge okolnosti to otežavale, sam direktor je doprinosio situaciji da budemo, u svakom trenutku, onemogućeni da slobodno i neometano, pa čak i na vreme, obaveštavamo javnost o onome što se u Mladenovcu dešava.

• Otpuštanjem higijeničarke, Vojinović je ceo kolektiv (koji se iz nedelje u nedelju smanjuje) doveo u situaciju da sam brine o higijeni zajedničkog prostora, da se umesto novinarstvom, snimanjem ili montažom bavi čišćenjem paučine, bacanjem đubreta, usisavanjem studija, pranjem sudova...), ugrozivši time kompletan proces proizvodnje programa, zarad bavljenja perifernim stvarima!

• Gašenjem pristupa Internetu, agenciji BETA, kao i višemesečni kvar telefaks uređaja (radi onaj koji je u kancelariji direktora, i koji je dostupan prvenstveno i prvo njemu?), onemogućen je kontak sa "ostalim svetom", i slobodan pristup informacijama koje su inače dostupne svima.

• Svakodnevnim deficitom osnovnih sredstava (hartija, diskovi, toneri, kasete, baterije za kamere...) onemogućeni smo da normalno funkcionišemo.

• Zarad bodova u ličnu korist, Vojinović je nedavno novinarima koji apsolutno adekvatno prate određene oblasti (makar po tvrdnjama saradnika), i kojima se bave već skoro čitavu deceniju, oduzeo iste i dodelio ih neiskusnim kolegama, stvorivši pritom problem i jednima i drugima. Jedni ne znaju pa ne mogu, a drugi umeju a ne smeju!

• Zahvaljujući Vojinoviću, Televizija Mladenovac jedva da je obavestila javnost o smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića, zaboravila je na 5. oktobar, nije izvestila o postavljanju vršioca dužnosti gradonačelnika Grada, a informaciju o višestrukom ubistvu u Mladenovcu prosledila sugrađanima tek nakon intervencija „sa strane“!

• Zbog nesposobnosti rukovodećeg kadra u JPI »Mladenovac«, odnosno dosadašnjeg direktora Vojinovića, da osposobi predajnik na Kosmaju, TV Mladenovac već nekoliko meseci nije u mogućnosti emituje svoj program u etar (već samo preko kablovske televizije).

Ovo više nije "ona" Televizija Mladenovac, a mi koji smo bili (i još uvek smo) deo "one", kao i kolege koje su nam se pridružile, bilo iz Radija, bilo sa strane reagujemo na sebi svojstven način.

Zahtevamo slobodu informisanja, i slobodu govora za sve! Tako smo počeli, davne 1997. godine, tako ćemo i završiti! Sloboda, i samo sloboda.

Radnici JPI«Mladenovac«, 13.10.2007.

*Saznavši za podnošenje Zahteva za njegovu smenu, Vojinović je svojim drskim ponašanjem, telefonskim pozivima, pretnjama otkazom i „čišćenjem metlom“ ometao honorarne saradnike i zaposlene u obavljanju posla.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs