Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 02. 2008

IREX PROMEDIA PROGRAM OGLAŠAVA KONKURS ZA MEDIJSKE PROJEKTE

IREX ProMedia program oglašava poziv za podnošenje aplikacija za male grantove za medije u Srbiji i novinare pojedince za izveštavanje o sledećim temama:

• Politika i izbori: izveštavanje o rezultatima i posledicama izbora, posebno sa aspekta saradnje sa Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po pitanju EU integracija i pitanju Kosova
• Zdravstvena zaštita, obrazovanje, rodna ravnopravnost, mladi i druga socijalna pitanja sa kojima su građani Srbije suočeni svakodnevno
• Ekonomija i biznis: teme koje su važne za život građana i položaj Srbije u Evropi
• Tolerancija i suživot: priče koje obrađuju odnose između grupa i rad na njihovom unapređenju
• Priče o običnim ljudima koji menjaju i unapređuju svoju sredinu: obični ljudi koji čine izuzetne stvari i unapređuju svoje okruženje – lekari, medicinske sestre, učitelji, pojedinci na čelu lokalnih zajednica i oni koji se bave dobrotvornim radom i svi ostali koji na neki način doprinose svojoj zajednici.

Aplikacije bi trebalo da se bave izveštavanjem o jednoj ili više gore navedenih tema. IREX podržava projekte ili aktivnosti koje su usmerene ka dugoročnom, samoodrživom radu i izveštavanju kroz serijal članaka u štampanim medijima ili priloga/programskih segmenata u elektronskim medijima, kao i materijala dostupnog putem interneta.

Posebno su dobrodošli projekti koji pokrivaju regione nedovoljno prisutne u medijima, kao sto su Sandžak i jug Srbije. Projekti bi trebalo da obrazuju i informišu građane o temi ili temama koje su gore navedene, da podstaknu širu debatu o ovim temama u svojim zajednicama, kao i da imaju kapacitet za samoodrživost i nakon završetka projekta. Projekti takođe treba da doprinesu daljem razvoju nezavisnih medija u Srbiji. Posebno su dobrodošle ideje od multi-etničkih timova/medija/grupe pojedinaca (kao na primer, saradnja srpskog novinara sa medijem koji emituje/objavljuje na albanskom jeziku).

Ko moze da konkuriše:

• Mediji registrovani u Srbiji, tj. novine, časopisi, TV i radio stanice, internet portali i publikacije dostupne samo putem interneta, kao i novinske agencije. Mediji koji konkurišu moraju takođe i objaviti/emitovati proizvedeni materijal.
• Novinari pojedinci ili grupe novinara. Novinar/i koji konkurišu pojedinačno moraju priložiti i dokaz/potvrdu da će njihov projekat biti emitovan/objavljen od strane određenog medija.

Dostupna sredstva: mali grantovi u iznosu do 5.000 USD za štampane i radio projekte i do 20.000 USD za TV projekte.

Aplikanti mogu podneti i više od jednog projekta. Svi aplikanti moraju u okviru projekta dati svoj doprinos u iznosu od najmanje 15% sredstava, tkzv. ‘cost-share’, koji može biti izražen kroz rad zaposlenih u mediju koji konkuriše, kroz korišćenje sopstvenih prostorija i opreme ili drugih resursa.

Aplikacije slati do 15. marta 2008.

Način podnošenja aplikacija: popunjavanjem formulara aplikacije koji možete naručiti od IREX-a putem mejla: serbiagrants@irex.org.

Aplikacije se podnose isključivo mejlom do naznačenog datuma.

Preuzmite kompletan tekst konkursa:

 

IREX Serbia subgrant announcement

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs