Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 06. 2010

RRA: NA RTS-U MALO PROGRAMA IZ KULTURE

Beograd, 09.06.2010. (Politika) - Na programu prvog kanala Radio televizije Srbije od januara do marta najviše je bilo informativnog programa, preko 14 dana. S druge strane, gledaoci su najmanje mogli da uživaju u kulturno-umetničkim emisijama, jer je njih bilo tek nepunih 12 sati. Ovo su neki od podataka iz izveštaja predstavljenog na jučerašnjoj sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a koji je uradila Služba za nadzor i analizu.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kazao je da su oni uputili izveštaj programskom odboru RTS, na čiji je zahtev analiza i urađena.

- Oni bi trebalo da zauzmu određeni stav i da se opredele prema podacima koji ovaj dokument sadrži. RRA na sednici nije doneo nikakav eksplicitan zaključak - objasnio je Karadžić.

Na listi najprisutnijih kategorija prikazanih na prvom programu u vrhu su i filmski (ukupno preko 10 dana), vesti (osam dana), a samo dan manje prikazivane su serije. Na samom dnu, pored kulturno-umetničkog, nalaze se sportski i verski program sa 14, odnosno 17 sati emitovanja.

Karadžić je za „Politiku" objasnio i to da ne postoji zakonska odrednica koja govori koliko treba da ima naučnog, koliko dečjeg ili bilo koje druge kategorije programa. Ono što zakon traži od RTS je da ispuni do kraja godine kvotu od 10 odsto učešća nezavisne produkcije.

- To će oni verovatno učiniti, jer za sada na prvom kanalu imaju 7,5 odsto nezavisne produkcije, a na drugom 8,76 odsto - naveo je Karadžić.

Interesantno je da na drugom program RTS opet dominira informativni program, ali i da su muzički, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički i dokumentarni program ravnopravnije izbalansirani.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs