Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 09. 2010

PRAVILNIK O IZVEŠTAVANJU NOVINARA IZAZVAO BURU

Kragujevac, 17.09.2010. (Danas) - Pravilnik o načinu i postupku obezbeđenja javnosti na sednicama Skupštine grada Kragujevca koji je nedavno javnosti predstavio predsednik SG Saša Milenić, izazvao je pravu buru na političkoj sceni. Predstavljenim pravilnikom, kojim se između ostalog propisuju akreditacije novinara za izveštavanje sa sednica SG, ali i način oblačenja medijskih poslenika na istim skupovima, najpre je osudio deo šumadijske javnosti, zatim novinarska udruženja, a oglasile su se i političke stranke. Tim povodom juče se oglasio i Gradski odbor DS, koji participira u kragujevačkoj lokalnoj vlasti i koji smatra da je pravilnik o načinu i postupku obezbeđenja javnosti rada na sednicama SG ishitren čin predsednika SG Saše Milenića:

"Gradski odbor DS u Kragujevcu smatra da doneti pravilnik neće doprineti boljem i kvalitetnijem radu skupštine, niti će doprineti kvalitetnijem izveštavanju sa sednica. Demokratska stranka podseća da je u parlamentu našeg grada učestvovala i učestvuje od prvih višestranačkih izbora i da je odnos predstavnika medija sa odbornicima uvek bio korektan i profesionalan. Za podizanje standarda izveštavanja i profesionalnijeg rada neophodno je i da sama skupštinska sala dobije drugačiji izgled, da se predvide i posebna mesta za izveštače sa sednica SG, da se već jednom realizuju obećanja da će sala Skupštine grada dobiti reprezentativni izgled", smatraju demokrate i dodaju da veruju da će predsednik SG uvideti svoju grešku i da će pravilnik povući i sačiniti drugi sa predstavnicima svih stranaka u Skupštini grada i novinarima.

Nezvanično se saznaje da je prihvaćen predlog NUNS-a da se novinarima koji prate rad Skupštine grada Kragujevca, akreditacije izdaju sa rokom važenja od godinu dana.

Razlika između anarhije i demokratije

Predsednik Skupštine grada Saša Milenić kaže da je i pravilnik o obezbeđenju javnosti rada na sednicama SG, kao i sve druge odluke, otvoren za dalje usavršavanje. On, između ostalog, poručuje da će akreditacije novinara za praćenje skupštinskih zasedanja biti neophodne i da novinari na sednice SG "neće moći da dolaze odeveni kao za plažu". "Ma kakve standarde negovali dotični novinari u svojim strankama i redakcijama, razlika između demokratije i anarhije u Skupštini grada biće jasna, bar dok joj ja predsedavam", navedeno je u saopštenju Saše Milenića.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs