Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

06. 10. 2010

SLAVKO ĆURUVIJA DOBIO ULICU NA DEDINJU

Beograd se simboličnim gestom odužio tragično nastradalom novinaru

Beograd, 06.10.2010. (Danas) - U naselju Dedinje juče je postavljena tabla za ulicu Slavka Ćuruvije, poznatog beogradskog novinara, koji je ubijen pre 11,5 godina. Naime, na inicijativu Udruženja novinara Srbije, Skupština grada donela je 22. septembra odluku da drugi deo ulice Baja Pivljanina, od broja 45, ponese ime tog novinara.

- Ova će ulica zauvek nositi ime Slavka Ćuruvije, novinara, urednika, čoveka koji se borio za slobodu pisane reči i koji je pre 11,5 godina mučki ubijen. Međutim, žalostan sam što Ćuruvijine ubice još nisu otkrivene - rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručivši kolegama i kćerki novinara Jeleni da mogu da budu ponosni na njega.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kazala je da je Slavko Ćuruvija bio hrabar čovek koji je samo jednu stvar tražio od režima Slobodana Miloševića, a to je da novine izdaje slobodno i da za njih pišu slobodni ljudi.

- Ni demokratske vlasti nisu našle ubice i nalogodavce. Pitam tužioca za organizovani kriminal da li će Tužilaštvo pokrenuti istragu o istrazi ubistva Slavka Ćuruvije - rekla je Smajlović.

Prema rečima Vukašina Obradovića, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Beograd se ovim simboličnim gestom odužio Ćuruviji.

- Na nama, njegovim kolegama, prijateljima i demokratskoj javnosti Srbije je da obavimo drugi deo posla i konačno nateramo državu da otkrije ko je ubio i ko izdao naređenje da se ubije Ćuruvija - kazao je Obradović

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković zamerio je novinarima što se sećaju Ćuruvije samo na dan njegovog ubistva.

- Lepo je što je Skupština grada dodelila ulicu Slavku Ćuruviji, to nije samo pitanje pijeteta prema jednom novinaru, već način na koji se odnose prema novinarskoj struci, jer je reč o čoveku koji je izgubio život verujući u svoju profesiju - rekla je Branka Prpa, Ćuruvijina životna saputnica. Ćerka Slavka Ćuruvije Jelena kazala je da je veoma ponosna što će jedna beogradska ulica nositi ime njenog oca. "To znači da moj otac neće biti zaboravljen", rekla je ona.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs