Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

23. 10. 2010

RADIO VALJEVO POD LOKALNOM VLAŠĆU

Zakon ne predviđa da lokalna vlast može biti osnivač medija, ali mi nismo izuzetak, kaže Radmila Mrdak-Prlić, v.d. direktora i glavni i odgovorni urednik

Valjevo, 23.10.2010. (Blic - Srbija) - Jedan od najstarijih lokalnih radija u Srbiji, Radio Valjevo, uspeo je da izbegne likvidaciju, iako ni posle treće aukcije nije imao kupca. Četrdeset tri godine stara radio stanica ostaje javno preduzeće, iako zakon ne predviđa da lokalna samouprava može biti osnivač medija. Zakon je, međutim, „preskočen" na osnovu iskustva prestonice i Studija B. Da bi Radio Valjevo i dalje bio pod kapom grada, kompletna imovina te medijske kuće prešla je u ruke lokalne vlasti.

Pošto je Skupština grada donela odluku o racionalizaciji, uz isplatu socijalnog programa vrednog sedam miliona dinara, radio je dobrovoljno napustilo 16 od ukupno 26 zaposlenih. Onima koji su firmu napustili, isplaćene su otpremnine od 200 evra po godini radnog staža, pa su sada već bivši radnici Radio Valjeva dobili od 100.000 do 800.000 dinara.

S druge strane, međutim, da bi uopšte opstali, zaposleni su ostali bez ikakve druge imovine, sem one na kojoj rade. Naime, dva hektara zemlje i emisioni centar od 300 kvadrata u Beloševcu, stan u Naselju Sretena Dudića i garaža u Ulici vojvode Mišića, preneti su osnivaču, gradu Valjevu, pošto je to bio uslov za sprovođenje socijalnog programa.

Preostalih pet novinara, tri tonska realizatora, jedan administrativac i direktor, ipak su zadovoljni što je jedna od najstarijih radijskih kuća u Srbiji ostala u statusu javnog preduzeća, iako se to kosi sa Zakonom o javnom informisanju koji kaže da lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija.

- Čelnici grada su stali iza četiri decenije duge tradicije ovog radija i odlučili da ne dođe do likvidacije nakon što ni na trećoj aukciji nije bilo zainteresovanih kupaca. Tačno je da zakon ne predviđa da lokalna vlast može biti osnivač medija, ali mi nismo izuzetak, jer je na potpuno isti način Beograd stao iza Studija B, kao i lokalne samouprave iza radija u Kragujevcu, Jagodini ili više gradova Vojvodine. Presudio je i stav da su se sve dosadašnje privatizacije u Valjevu pokazale kao katastrofalne - kaže za „Blic" Radmila Mrdak-Prlić, v.d. direktora i glavni i odgovorni urednik Radio Valjeva.

Plate zaposlenih do kraja ove budžetske godine će se finansirati iz gradske kase, ali se u Radio Valjevu nadaju da će i sledeće godine, koliko-toliko, biti na budžetu. Za opstanak su se izborili, ali za veće plate nisu, pošto će novinari sa visokom stručnom spremom i dalje primati 19.000 dinara, zaposleni sa srednjom školom 15.000, a direktorka 28.000 dinara. Najstariji valjevski elektronski medij ostao je opterećen i nemalim dugovima, a uz to ih čeka i krajnje neizvesna tržišna utakmica.

Pored Radio Valjeva koji ima lokalnu frekvenciju, u Valjevu su u etru, sa dozvolom za rad, regionalni informativni Radio Patak i lokalne stanice Radio 014 i komercijalna Radio Kula, glasilo Eparhije valjevske Radio Istočnik i romski Radio Točak.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs