Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 11. 2010

NOVINARI NAPADNUTI U PORTI CRKVE

Kruševac, 17.11.2010. (Politika) - Odluka Skupštine grada Kruševca „o prestanku i brisanju zaštite prirodnog spomenika - stabla hrasta lužnjaka u ataru sela Mala Vrbnica", doneta na poslednjoj sednici 12. novembra 2010. godine, naišla je na veliko iznenađenje meštana, pa su se novinari „Politike", „Novosti" i „Pobede" zaputili ka licu mesta, ali su doživela napad u porti crkve Svetog Nikole u Velikoj Vrbnici. Kako crkva Svetog Nikole u Velikoj Vrbnici, koja pripada opštini Aleksandrovac, i višestoletni hrast na imanju u Maloj Vrbnici, koja se nalazi na području grada Kruševca, imaju zajedničku istoriju, novinari su potražili sagovornike u crkvenoj porti.


Na balkonu crkvene kuće sedela je veća grupa ljudi. Na molbu i pitanje da li neko može da kaže kako je u jednoj i drugoj Vrbnici, dva susedna sela u dve opštine, primljena odluka o ukidanju zaštite hrasta, reagovao je čovek u majici sa natpisom „Foto Bata".
- Odmah se udaljite, ne ometajte nas - rekao je ljutito, valjda u ime svih.


Takva zapovest, umesto odgovora, potom je potkrepljena novim pretećim zahtevom za hitno udaljenje, što je naravno, izazvalo novinarsku znatiželju i nova pitanja: O čemu je reč? Ima li nekog među njima ko podržava ukidanje zaštite višestoletnom hrastu?
Čovek u crvenoj majici i crvenoj trenerci potom je skočio i ustremivši se ka novinarima pokazao da se ne šali. Sevnuo je blic novinarskog fotoaparata, što ga je dodatno razjarilo. Žustro je krenuo da otme fotoaparat dopisniku „Večernjih novosti". Priskočio je u pomoć novinar „Pobede", ali i jedan čovek iz grupe koja je sedela za stolom. Sve to fotografisao je dopisnik „Politike". Onda je čovek u crvenoj trenerci krenuo u napad na dopisnika „Politike". „Razbiću ti taj aparat!", uzviknuo je. Nije uspeo.


Napadač je vlasnik radnje „Foto Bata" - Stupanj, opština Aleksandrovac, a zove se Bratislav Ivanović. Dopisnici „Novosti" i „Politike" će protiv njega podneti odgovarajuće prijave Policijskoj upravi Kruševac.


Istraživanje o brisanju zaštite prirodnog spomenika, bez obzira na stav predlagača, Zavoda za zaštitu spomenika prirode da je hrast lužnjak lošeg zdravstvenog stanja i da ne postoje uslovi za njegovu zaštitu, vredi nastaviti uprkos slučajnom ili namernom napadu na novinare.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs