Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

18. 11. 2010

Dokapitalizacija B92, izabran UO

Beograd, 18.11.2010. (B92) - Skupština B92 AD, nakon sprovođenja odluke o dokapitalizaciji, izabrala Upravni odbor, na čijem je čelu Veran Matić, koji je i glavni i odgovorni urednik.

Ostali članovi Upravnog odbora su: Jakob Grapengiser, Denis Vinokurov, Stefanos Papadopulos, Tanja Stanišić, Georijos Ksantopulos i Nebojša Samardžić.

Izvršenom dokapitalizacijom na osnovu odobrenja RRA pribavljena su neophodna finansijska sredstva za dalji razvoj medijske kuće u periodu ekonomske krize, koja se snažno negativno odražava i na medijsko tržište.

U saopštenju B92 nakon prve sednice Skupštine akcionarskog društva B92 AD nakon sprovođenja odluke o dokapitalizaciji, navodi se da je dosadašnji dugogodišnji akcionar, švedski investiconi fond East Capital, preko svoje kompanije Salink, pribavio dodatna sredstva u saradnji sa novim grčkim partnerom kompanijom Lejk Bejd, koja je u vlasništvu Stefanosa Papadopulosa, sa kojim je formirao zajedničku kompaniju Astonko d.o.o.

Dosadašnji akcionari MDLF i NCA odlučili su da svoje akcije u B92 prodaju novom akcionaru.

Nakon izvršene dokapitalizacije, sadašnja vlasnička struktura B92 je sledeća: Astonko d.o.o. poseduje 84,99 procenata akcija društva, B92 Trast 11,35 (dosadašnji akcionar kojim upravljaju osnivači i menadžeri B92) a mali akcionari ukupno imaju 3,66 procenata.

B92 Trast kao akcionar ostaće isključivo zadužen za vođenje uređivačke politike informativnog programa medijske kuće B92. Dokapitalizacija će omogućiti da se očuva kontinuitet uređivačke politike koja je nezavisna, zasnovana na visokom stepenu profesionalizma i odgovornosti i na visokoj društveno odgovornoj svesti. U domenu odgovornosti B92 Trasta ostaje i rad Fonda B92, Sektora za korporativnu društvenu odgovornost i Kulturnog centra Reks.

Novi akcionar prihvatio je dosledno poštovanje svih ustanovljenih vrednosti kuće B92, a posebno osvojenu autonomiju uređivačke politike, koju će svi zajedno na najefikasniji način podržavati i dalje razvijati. Uređivačka politika informativnog programa biće konstantno pod kontrolom B92 Trasta, tj. osnivača i urednika ove kuće.

Ovom dokapitalizacijom stvoreni su preduslovi da medijska kuća B92 u trećoj deceniji svog postojanja nastavi rast i razvoj na temeljima sačinjenim u prethodnih 20 godina.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs