Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 11. 2010

Mediji u Srbiji i izveštavanje o EU

Beograd, 19.11.2010. (B92) - Istraživanje svetskog servisa Bi-Bi-Sija o izveštavanju o evropskim integracijama u srpskim medijima, ukazalo na brojne manjkavosti.

Izveštavanje je previše zvanično i fokusirano na sam proces i procedure, a nedovoljno na perspektivu običnih građana, pokazuje istraživanje.

Studija "Kako to utiče na nas?" pokazala je da su evrointegracije prilično zastupljene u medijima, ali se napominje da su ti medijski sadržaji prekratki, previše zvanični i za mnoge teško razumljivi.

Primera radi, manje od 3 posto priča o EU fokusira se na poljoprivredu, iako, prema rečima jednog predstavnika Unije "evropske integracije nisu spoljna politika, Hag i Kosovo. Evropske integracije su kakve jabuke uzgajaš".

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže za B92 da je uzrok tome što je izveštavanje medija o EU pozitivno ili nautralno, uticaj politike, odnosno vlasti koja poručuje da Evropa nema alternativu.

"Novinari su kod nas shvatili da je za karijeru, a često i za ostanak na spisku zaposlenih, opasno iskazivati bilo kakvu skepsu u odnosu na Evropu", kaže ona.

"Ako gospođa Sonja Liht, predsednica Upravnog odbora ‘Politike' kaže da nije zadovoljna kako naši mediji prate evropske integracije ona time ne poručuje novinarima Politike da budu kritičniji prema EU. To je neka poruka da nam treba neka uverljiivija propaganda u korist EU", dodoaje Smajlovićeva.

Ona ocenjuje da u Srbiji mora da se prenosi sve iz EU, a tu ima puno zvaničnih vesti. Ujedno, dodaje ona, novinari iz Srbije nemaju prilike da putuju u EU, niti da u tim zemljama provedu duže vreme, pa samim tim ne mogu ni da sa velikom uverljivošću izveštavaju o tome da li je suština EU "kakve jabuke uzgajaš".

"Meni je malo licemeran taj stav Brisela. Ako nama kandidatura za EU visi o tome hoćemo li mi odustati od svoje rezolucije o Kosovu, ili ćemo predložiti briselsku, a mi onda predložimo briselsku, pa nam oni onda kažu- pa ne, nije Evropa Kosovo. Stalno nam govore nećete u Evropu ako ne postupate na određen način oko Kosova. Naravno da se onda građanima čini da je to onda politička stvar", zaključila je Smajlovićeva.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs