Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 11. 2010

Novinari i antidiskriminacija

Beograd, 19.11.2010. (B92) - Novinari se svakodnevno susreću sa problemima u izveštavanju o borbi protiv diskriminacije, jedan je od zaključaka konferencije UN organizovane u Beogradu.

Razlozi za takve probleme su brojni - od institucionlnih prepreka, pa sve do diskriminatorskog stava pojedinih medija.

Govor mržnje, netolerancija, neobrazovanost i netačno izveštavanje, samo su neke od boljki sa kojima se novinarska profesija suočava u svetlu diskriminacije pojedinih grupa.

Međutim, kada i odluče da se bave diskriminacijom, to je kraktog daha, a slučaj nestaje u roku od nekoliko dana.

"Ne smatram da su novinari uopšte anđeli koji lete nebom, čisti moralni i briljantni, a sve drugo u društvu je urušeno. Prosto, i novinarska profesija deli sudbinu društva u kome živimo", rekla je novinarka Nadežda Gaće.

"Bez obzira što B92 ili Blic ili ko god piše npr. o diskriminaciji na pravi način izveštava na pravi način, kada imate u drugim medijima sistematsko izveštavanje gde se promoviše diskriminacija, govor mržnje dugi niz godina", naveo je pravnik Goran Miletić.

Međutim, postoje novinari koji se, uprkos svemu, predano bave problemima ovog društva, a samim tim i diskriminacijom.

"Mi imamo jedan zastrašujući primer naše koleginice Brankice Stanković koja je radila istraživačke programe vezane za diskriminaciju, za rezultate diskriminacije, za nasilje koje se događa tom prilikom, najteži oblik nasilja koje se završavaju smrću. Posle takvih emisija, ona bukvalno nema slobodu", kazao je Veran Matić sa RTV B92.

"Mi imamo jedan paradoks, nama ne radi pravosuđe, ne radi nam katastar, a imamo Poverenika za zaštitu građana. MIslim treba da imamo, ali moramo da imamo prvo temeljno rešenja problema pravosuđa", smatra Zoran Panović iz lista "Danas".

Konferencija "Antidiskriminacija u Srbiji: Presek i perspektive" deo je podrške sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji, na kome rade Ujedinjene nacije, Ministarstvo rada, a finansira ga Evropska unija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs