Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

28. 12. 2010

SUD MORA DA KAZNI NAPADAČE NA NOVINARE

UNS i NUNS oštro osudili vandalski napad na dopisnika "Pravde" u Požarevcu

Beograd, 28.12.2010. (Pravda) - Povodom pretnji smrću i napada na dopisnika "Pravde" iz Požarevca Momčila Veljkovića od strane vlasnika kafića "Šansa" Zorana Petrovića Petrike, reagovala su oba udruženja novinara Srbije, najoštrije osudivši Petrovićevo ponašanje. UNS i NUNS su još jednom pozvali sve nadležne institucije da obezbede novinarima nesmetani rad.

Podsećanja radi, na kolegu Veljkovića je, dok je uzimao izjavu od predsednika Gradskog odbora DS-a Žarka Pivca, fizički nasrnuo i uz niz pogrda i pretnji izbacio ga vlasnik kafića "Šansa" Zoran Petrović Petrika, zapretivši mu da će ga ubiti kada ga sledeći put bude video. Prema rečima predsednika UNS-a Nina Brajovića, pretnje koje je dobio Veljković treba da budu tretirane i sankcionisane onako kako je to predviđeno novim krivičnim zakonikom.

- Novim zakonom trebalo bi da novinari budu bolje zaštićeni nego što je to ranije bio slučaj. Naime, zakon treba preventivno da deluje, i da odvraća one koji su spremni, uprkos svemu, da i dalje prete i nasrću na novinare u Srbiji. Zbog pretnji izrečenih novinarki Brankici Stanković jednom mladiću je određena kazna zatvora, što je dokaz da se novi krivični zakonik primenjuje - kaže Brajović. Prema njegovim rečima, posao novinara je da se skrene pažnja pravosudnim organima da se zakon u ovakvim slučajevima primenjuje. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović napomenuo je u razgovoru za naš list da i ovaj slučaj iz Požarevca pokazuje da se 2010. godina završava onako kako je i protekla - u znaku napada na novinare.

- Na novinare nasrću svi, od kriminalaca do političara. Ono što je zanimljivo je da se nasilje iz Beograda, gde smo imali slučaj napada na Teofila Pančića, seli u unutrašnjost, gde je sve više ovakvih i sličnih slučajeva. Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Osim profesionalne solidarnosti, nama zapravo ništa drugo ne preostaje - napomenuo je Obradović. On je podsetio na činjenicu da se novinari novim krivičnim zakonom tretiraju kao službena lica.

- Sve dok pravosuđe i drugi nadležni organi ne sankcionišu napade na novinare mnogo oštrije nego što su do sada činili, ovakvi slučajevi, kao što je napad na kolegu Veljkovića u Požarevcu, neće biti izuzetak već pravilo. Treba naglasiti da napad na službeno lice predviđa kaznu od jedne do sedam godina zatvora, ali odgovor i dalje leži na pravosuđu, koje ovakve i slične napade ne tretira onako kako bi trebalo - kaže Obradović. Drugu stranu medalje, dodao je on, predstavlja opšta atmosfera u društvu koja jednostavno podstiče nasilje.

- Vi ne možete da gledate ovaj segment izdvojen od drugih. Ako imate nasilje na ulicama, na stadionima, u parlamentu, ne možete očekivati da nema nasilja nad novinarima. Mi novinari možemo da pomognemo jedino tako što nećemo promovisati nasilje - zaključio je Obradović. Policija je povodom napada na Momčila Veljkovića uzela izjavu od napadnutog novinara i o tome načinila službenu belešku.

- Požarevačka policija saslušala je Zorana Petrovića i još prikuplja izjave od gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića, načelnika Braničevskog upravnog okruga Gorana S. Petrovića, narodnog poslanika Žarka Pivca i direktora požarevačkog "Vodovoda" Nenada Ratića, koji su bili svedoci. Posle toga prosledićemo izveštaj nadležnom tužilaštvu na odlučivanje i oni će utvrditi da li ima krivičnog dela koji se goni po službenoj dužnosti - rekla je portparol PU Požarevac Jasmina Tišma.

Privatna tužba

Novinar "Pravde" Momčilo Veljković rekao je da će protiv napadača Zorana Petrovića podneti privatnu krivičnu tužbu zbog uvreda i poniženja, a po okončanju tog procesa pokrenuće parnički proces, gde će tražiti odštetu od gazde kafića "Šansa" zbog povrede ugleda i časti, kao i za naneseni duševni bol u iznosu od 5.000.000 dinara.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs