Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

23. 12. 2010

NEVIĐENA KONCENTRACIJA MOĆI

OEBS kritikovao novi mađarski zakon o medijima

Beč, 23.12.2010. (Danas) - Novi zakon o medijima u Mađarskoj krši standarde Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o slobodi medija i ugrožava uređivačku nezavisnost i medijski pluralizam, istakla je juče predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

- Zabrinuta sam što je mađarska skupština usvojila zakon o medijima koji, ako se zloupotrebi, može da ućutka medije i javnu debatu u zemlji - upozorila je ona, osvrnuvši se na zakon usvojen 20. decembra.

Zakon reguliše sve medijske sadržaje na osnovu identičnih principa koji su suprotni standardima OEBS o slobodi medija. Takođe, daje neobičnu moć nedavno uspostavljenim medijskim vlastima i medijskom savetu, koji vode isključivo članovi koje podržava vladajuća partija. Tradicionalno regulatorna tela rukovode samo javnim medijima, ali novi zakon omogućava ovim vlastima da rukovode sadržajem štampanih i elektronskih medija.

- Takva koncentracija moći u regulatornim vlastima je presedan u evropskoj demokratiji i ugrožava slobodu medija - istakla je Mijatovićeva, dodajući da regulisanje štampanih medija može da obuzda slobodnu javnu debatu i pluralizam i da bi to moglo voditi i autocenzuri.

Predstavnica OEBS je kazala da zakon ostavlja mnoštvo ključnih termina nedefinisanim, kao što je zaštita javnog reda, koji, ako se prekrši, zahteva od novinara da otkrije izvor.

Visoke globe

- U nedostatku jasno definisanih smernica nemoguće je novinarima da znaju kada krše zakon - upozorila je Dunja Mijatović, kritikujući i odredbu zakona kojim se zahteva od svih medija da budu registrovani kod nadležnih medijskih vlasti, a kršenje zakona za sobom povlači veoma visoke novčane kazne. Prema mišljenju predstavnice OEBS, novi sistem ugrožava i političku nezavisnost medija javnog servisa, budući da je vladajuća partija predložila nove rukovodioce medija javnog servisa, a da vlast kontroliše budžet svih tih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs