Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 01. 2011

VLASNICI MORAJU DA ISPLAĆUJU ZAPOSLENE

Prvi put posle 10 godina Grad pomaže privatne medije

Valjevo, 03.01.2011. (Pravda) - U Valjevu je ove godine iz budžeta grada za informisanje predviđeno oko devet miliona dinara. Za usluge po ugovoru najstarija radio stanica u ovom regionu ,,Radio-Valjevo" dobiće četiri miliona dinara, po istom osnovu štampanim medijima opredeljeno je osamsto hiljada dinara, dok će preostalih četiri miliona dinara da dobiju ovdašnji privatni mediji. Pomoć medijima biće dodeljena na osnovu konkursa koji će uskoro da raspiše Gradska uprava, uz striktno poštovanje propisanih kriterijuma. Za njih će konkurisati deset elektronskih medija koji imaju dozvolu za rad, među kojima je po jedan regionalni radio i jedna regionalna TV stanica, koje pokrivaju svih šest opština Kolubarskog okruga.

Prošle godine od predviđenih milion dinara budžetskih sredstava medijima nije uplaćen nijedan dinar. Pojedini elektronski mediji prošlog meseca obratili su se Opštini za jednokratnu pomoć, ali u budžetu nije bilo sredstava, pa lokalna vlast nije mogla da im izađe u susret.

Oko raspodele budžetskih sredstava u Skupštini grada bilo je različitih mišljenja i polemika.

Odbornik vladajuće koalicije SPS-PUPS u Skupštini grada Dragan Jeremić predložio je da se ,,Radio-Valjevu" smanji dotacija sa četiri na dva i po miliona dinara. NJegov predlog odbornici nisu prihvatili, a predlagač je objasnio da je Grad osnivač te radio stanice. Nedavno je Grad isplatio desetine otpremnina zaposlenima, uglavnom novinarima koji su otišli pred kraj godine iz tog javnog informativnog preduzeća.

U Valjevu trenutno radi 10 elektronskih medija koji imaju dozvolu za rad, po jedan regionalni radio i TV stanica, četiri lokalne televizije i pet radio stanica. Položaj novinara u njima je veoma težak. Mnogi poslodavci novinarima ne isplaćuju plate mesecima. Kako saznajemo, u budućem konkursu biće uslovljeno dosadašnje ponašanje vlasnika medija prema zaposlenima, odnosno da li im redovno isplaćuju plate.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs