Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 01. 2011

Bez muzike u kafićima

Beograd, 25.01.2010. (Tanjug, RTV) - U 42 grada i opštine u Srbiji danas je u ugostiteljskim objektima, hotelima i delu trgovačkih, preduzetničkih i zanatlijskih lokala koji su obveznici naknade za javno saopštavanje muzike, isključena muzika ceo dan u znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Isključivanje muzike je nastavak akcije Zamrzavanje muzike, organizovane u Beogradu, Novom Sadu i 34 grada u Srbiji, 22. decembra 2010. godine, u kojoj je učestvovalo više od 8.500 ugostiteljskih lokala, ali i poslednji poziv upozorenja nadležnim državnim institucijama i Komisiji za autorska i srodna prava, da obezbede poštovanje zakona i uvedu red u oblast autorskih i srodnih prava.

Spor sa SOKOJ-em i OFPS-om nastao je zbog činjenice da ni 13 meseci otkako je izmenjena verzija Zakona o autorskim i srodnim pravima stupila na snagu, nije ispoštovan član Zakona koji kaže da se prilikom određivanje tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto društveni proizvod približne vrednosti bruto društvenom proizvodu Srbije.

Naknade u Srbiji su više od naknada u Velikoj Britaniji čiji stanovnik ostvari sedam puta veći domaći proizvod godišnje, za četiri odsto manje nego u Hrvatskoj čiji stanovnik ostvari više od dva i po veći domaći proizvod i sedam odsto manje nego u Sloveniji, navodi se u saopštenju.

U proteklih mesec dana, osim konstitutivne sednice Komisije za autorska i srodna prava pri Zavodu za intelektualnu svojinu nije učinjeno ništa da se tarife SOKOJ-a i OFPS-a umanje i napravi pomak po ostalim zahtevima korisnika, koji traže umanjenje nadoknada koje prema realnim ekonomskim kriterijumima.

Kako se navodi u saopštenju, korisnici traže i da se ispita rad organizacija SOKOJ i OFPS u poslednje tri godine, praćenje tokova novca i načina raspodele sredstava, uvođenje kategorizacije objekata u ugostiteljstvu, trgovini, zanatstvu, sektoru usluga, koji su obveznici plaćanja naknada radi određivanja njihove realne platežne sposobnosti.

Zahtevi se odnose i na objavljivanje repertoara SOKOJ-a i OFPS-a i popisa dela, autora i producenata koje one štite, objedinjavanje njihovih naplata, uvođenje sistema "košuljica" i naplata naknada za emitovanje muzičkih dela TV i radio-stanicama po broju emitovanih numera.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs