Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 02. 2011

NOVINARIMA ZARADE KASNE I PO 14 MESECI

Kragujevac, 15.02.2011. (Blic - Srbija) - Štrajk u kragujevačkom nedeljniku "Svetlost" i požar u studiju In televizije, zbog kojeg je bez posla ostalo 30 novinara, poslednji su u nizu primera teškog položaja novinara u prestonici Šumadije. Novinari u redakciji lokalnog lista "Svetlost", posle 75 godina postojanja ovog glasila, nisu primili i do 14 plata. Porezi i doprinosi im nisu uplaćeni 20 meseci. Štrajkuju, ali im se niko ne obraća.

Kod nas je plata od 18.000 do 22.000 dinara. Poslednju smo dobili u novembru i to je bila isplata za januar. Kada se sve obračuna, radili smo i dolazili na posao za 1.800 dinara mesečno. Niko nije tužio firmu jer mislimo da to nije red. Nema niko od nas drugi posao, mnogi su u godinama kada ne mogu da rade ništa drugo. Nadamo se, poslodavac obećava, ali je to već prevršilo svaku meru. Ne znamo šta će biti, a mi jedino hoćemo svoje plate - kaže Srđa Rihterović, predsednik sindikata i štrajkačkog odbora "Svetlosti".

Dok su novinari optimisti, i to nepopravljivi, jedan od vlasnika i predsednik UO ovog lista Gvozden Jovanović kaže da je "list u gubicima" i da beleži stalno "poslovni minus".

Kupio sam firmu i dao svu slobodu i direktoru i novinarima i urednicima. Oni nisu uspeli da naprave novine koje se prodaju i koje će poslovati pozitivno. Jednostavno, nisu zaradili pare i zato para nema. Taj list može i da se ugasi, što se mene tiče, i svi će biti isplaćeni za dugovanja jer je vrednost imovine višestruko veća - kaže Gvozden Jovanović.

Gazde duguju novac i novinarima izgorele TV In. Kako kažu u menadžmentu, "zbog krize su plate kasnile tokom protekle dve godine, i nisu isplaćivane na vreme". Šta će biti s tim novcem, niko ne zna.

Udruženja novinara uglavnom ćute. Poverenik NUNS-a za Šumadiju Branko Vučković kaže za "Blic"da je ovo udruženje dužno da "pomogne jedino svojim članovima".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs