Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 02. 2011

VLAST PRISTAJE SAMO NA KOZMETIČKE PROMENE

Kula, 25.02.2011. (Dnevnik) - Izbacivanje četvoro novinara sa sednice SO Kula, juče je u sali kulske opštine, u organizaciji Društva novinara Vojvodine organizovana tribina na kojoj se govorilo na ovu temu. Pored predstavnika lokalne samouprave, novinara koji su izbačeni sa sednice u tribini su učestvovali i Nino Brajović, sekretar UNS-a, Olja Popović, novinarka RTV i Predrag Ćurčija, predsednik DNV, kao i predsednik opštine Kula Svetozar Bukvić i predsednik SO Željko Kovač.

U prilično napetoj atmosferi, predstavnici novinarskih udruženja su pokušali da nađu rešenje koje će zadovoljiti obe strane i kojim će se obezbediti da se slučaj izbacivanja novinara više ne ponovi. Prema rečima Nina Brajevića, postupanje prema novinarima koji su izbačeni sa sednice je nedopustivo i ne sme se ponoviti.

- Mi ne možemo uticati na to da li će neka lokalna samouprava doneti Pravilnik o prisustvu novinara na sednicama lokalnog parlamenta, ali ako ga već donose, on mora biti maksimalno otvoren i jednostavan. Dobijanje tih posebnih akreditacija od opštine mora biti samo na nivou prepoznavanja ili legitimisanja novinara, u smislu akreditacija koje su im izdate od strane medija za koje rade. Pravilnik koji je usvojen ovde u Kuli, definitivno nije takav i mora biti značajno izmenjen - rekao je Brajović.

Slično mišljenje izneli su i drugi predstavnici medija koji su se uključivali u razgovor. Predsedniku opštine Kula, Svetozaru Bukviću, međutim, takav stav nije bio prihvatljiv, već je predložio neke „kozmetičke" izmene Pravilnika.

- Nijedan novinar neće moći da prisustvuje sednicama SO Kula bez akreditacije izdate od strane opštinske uprave. - istakao je Bukvić. On je najvio da će već na sledećoj sednici SO Kula, u Pravilniku biti izmenjene odredbe koje propisuju oblačenje novinara, vreme kada je dozvoljeno snimanje i fotografisanje, kao i deo koji se odnosi na uzimanje izjava od odbornika i funkcionera, ali da će postupak dobijanja akreditacije ostati isti.

Opšti utisak većine novinara koji su prisustvovali tribini jeste da je izostala rasprava o pozadini slučaja, što je ključna stvar cele priče. Naime, uz pomoć organizatora tribine, predstavnici lokalne samouprave su priču o izbacivanju novinara sveli na raspravu o kvalitetu Pravilnika i njegovim odredbama, dok su pravi razlozi njegovog uvođenja ostali sa strane. Na pitanje o realnim razlozima za uvođenje Pravilnika, niko od predstavnika lokalne samouprave nije dao konkretan odgovor, niti je naveo primer nekog kršenja skupštinskih procedura od strane novinara u prethodnom periodu, što bi bio eventualni razlog za propisivanje novih pravila.

Montirali snimak bez izbacivanja novinarki

U pokušaju da video snimkom dokažu kako su novinari iscenirali incident na SO Kula, predstavnici lokalne samouprave su pripremili snimke sa video-nadzora skupštinske sale i prilaznog hodnika. Međutim na snimcima se vidi izbacivanje novinara kroz vrata sale, dok je izostao snimak iznutra kada su brutalno, bez ikakvog upozorenja izbačene novinarke "Blica" i "Večernjih novosti". Taj deo snimka nedostaje i na disku koji je na zahtev četvoro novinara lokalna samouprava dala predstavnicima medija. Na intervenciju predstavnika "sedme sile", predsednik SO Kula je obećao da će obezbediti i kompletan snimak sednice SO Kula sa kamera koje su postavljene unutar sale.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs