Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 03. 2011

Životne priče sa Kosmeta

Kraljevo, 09.03.2011. (Blic Online) - Adus Ramadani, novinar "Urban" radija iz Prištine, njegov kolega Nenad Božović iz Radija "99,6" iz Kraljeva i njihov kolega Miloš Tomić iz Čaglavice prošetali su juče centrom Kraljeva. Možda je ovu scenu teško zamisliti, ali povod za ovu šetnju bio je dogovor lokalnih radio-stanica sa Kosova i Metohije i Srbije da se pokrene zajednički program o životu Srba i Albanaca.

Dogovor je da "Urban" radio, Radio "99,6" iz Kraljeva, "Siti" radio iz Niša, Radio Pančevo ali i još nekoliko drugih radio stanica na Kosmetu i u centralnoj Srbiji pokrenu zajedničku jednonedeljnu emisiju u kojoj bi o raznim temama koje život znače govorili Srbi i Albanci. Pre deset godina, posebno u Kraljevu u kome je posle izgona sa Kosmeta dom našlo nekoliko desetina hiljada Srba, teško zamisliva slika.

- Ma, može to da se napravi i u Prištini. Bez problema! Niko ne obraća pažnju na to da li neko priča srpski ili albanski, sve iste muke muče - sa osmehom koji razoružava priča Adus.

Radio u kome radi ovaj mladi albanski novinar došao je na ideju da napravi projekat koji bi preko medija na Kosmetu, ali i putem onih u Srbiji koji su voljni da uđu u tu priču posle zlih vremena, počeo ponovo da približava dva zavađena naroda.

- Naša ideja je da se bavimo najrazličitijim temama bez visoke politike. Biznis, saradnja, poslovi. To nas prevashodno interesuje. Sa druge strane, tu je i kulturna saradnja, sportska. Politiku ćemo prepustiti onima koji treba njome da se bave - kaže Adus.

Miloš Tomić iz Čaglavice potvrđuje da je želja, pre svega, da se čuje šta drugi misle.

- Ako ne slušaš drugog, onda ne čuješ ni sebe. To neslušanje nas je sigurno i dovelo u situaciju u kojoj se sada nalazimo. Ista je situacija na čitavom Kosmetu - mladi bez ideja, bez perspektive. Zato i hoćemo da tim ljudima koji su naših godina, a imamo tu tridesetak i nešto godina, da pružimo mogućnost da se doslovce čuju - kaže Tomić.

Ideja čitavog projekta je, u stvari, da se pre svega promovišu poslovne ideje koje su osnov da se povežu pokidane veze i da se na taj način omogući prosperitet čitavog regiona.

U Kraljevu inače živi oko 30.000 Srba koji su izbegli sa Kosmeta. Adus ipak priznaje da ništa bolje nije ni onima koji danas žive u Prištini.

- Teško je, nema posla. Isto kao svuda - kaže Adus.

A na pitanje "Da dođem u Prištinu i sednem u kafić i na srpskom naručim pivo, kako bih prošao?" još veće iznenađenje.

- Nikom ništa. Dobiješ pivo. I to ti je to. Nećeš verovati koliko Srba radi u Prištini. Sarađuju sa lokalnim firmama. Trguju, rade zajedno. Nije kao onda kada je bilo baš gusto, sada se neretko može čuti srpski u kafani u Prištini, iako to neki ne bi mogli da poveruju.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs