Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

22. 03. 2011

DEČJEM PROGRAMU SU POTREBNI BOLJI TERMINI

Beograd, 22.03.2011. (Politika) - Timoti Džon Bajford, engleski reditelj koji već godinama živi u Beogradu, odnedavno savetnik za Dečji program na RTS-u, već je dao dve ideje koje su prihvaćene i koje bi trebalo da se realizuju već od jeseni.

Prvi predlog je emisija za decu školskog uzrasta „Plava ptica" u formi magazina koji se emituje uživo, sa direktnim uključenjem dece u program. Druga emisija pod nazivom „Duga" posvećena je deci predškolskog uzrasta i zamišljena je tako da u svakoj bude obrađena po jedna tema u trajanju od 15 minuta.

Reditelj kultne dečje serije "Neven", ali i mnogih drugih ("Babino unuče", "Poletarac", "Metla bez drške"...) ima još mnogo ideja i planova, kako kaže, ali su termini za sada najveća prepreka za njihovu realizaciju.

- Dečji program sada ima termine svakog jutra na Drugom programu i reprize posle podne koje ipak zavise od skupštinskih prenosa, kaže Timoti Džon Bajford. - Dakle, dva sata pre podne i eventualno dva sata posle podne. To je malo. Decu treba tretirati kao ljude, a ne gurati ih u ćošak. Ranije je Dečji program imao termin celo pre podne. Sada i taj prepodnevni termin počinje pre osam sati ujutru. Deca sigurno neće ustajati pre sedam da bi gledala dečji program, a ona školskog uzrasta su posle osam već u školi.

Drugi problem je, naravno, novac, kojeg nema dovoljno za realizaciju projekata za decu mada bi, s obzirom na to da javni servis građani plaćaju, za tako nešto trebalo da ga bude.

- Ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima manje od 40 odsto onih koji plaćaju televizijsku pretplatu, tada je potpuno razumljivo što novca nema, objašnjava Bajford. - Treba naći sponzore.

Poznati reditelj, koji je još i profesor, prevodilac, pisac, kaže da ima jednu lepu ideju za dečju seriju, ne baš istog tipa kao "Neven", ali zanimljiv projekat, koji će naravno čekati na realizaciju dok ne bude dovoljno novca, a i dok se dečji program ne izbori za bolje termine.

- Šta vrede ideje kad nema termina - dodaje, naglašavajući da su nam deca sutrašnji odrasli i da bismo morali da ih više poštujemo.

Za sebe kaže da prati dečji razvoj, da zna šta ona vole da gledaju na televiziji i da zna da ne vole spore stvari. Mada je rođen početkom Drugog svetskog rata kada nije bilo ni televizije, ni novca za igračke, pa su deca sama morala da izmišljaju igre i zabave, kaže da mu je to pomoglo kasnije u karijeri i da konkretno u „Nevenu" ima nekih scena iz njegovog detinjstva.

Timoti Džon Bajford kaže da jeste bio iznenađen kada je dobio ponudu za mesto savetnika Dečjeg programa RTS-a, ali da mu je istovremeno bilo i veoma milo i da je počeo da radi sa velikim zadovoljstvom.

Kada je svojevremeno radio za Televiziju Beograd kao reditelj, to je bilo zlatno doba ove televizije. Kako mu danas izgleda situacija na RTS-u?

- Ovo sigurno nije zlatno doba, smeje se Bajford. - Ali, kada bi se rešio bar problem termina, sve bi bilo mnogo bolje. Međutim, bez obzira na sve, za mene je ovaj posao privilegija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs