Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

29. 03. 2011

RADIO SOMBORU POTREBNA POMOĆ

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin u Somboru

Sombor, 29.03.2011. (Dnevnik) - Na radnom sastanku upriličenom u somborskoj Gradskoj Upravi, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin pozvao je lokalne samouprave Zapadne Bačke da pomognu, kako bi opstao Radio Sombor, jedan od najstarijih lokalnih elektronskih medija. Radio Sombor, jedna od retkih lokalnih radio stanica koja je privatizovana pre stavljanja moratorijuma na transformaciju kapitala u nekada varoškim radijima, ponovo je u vlasništvu države, koja je poništila privatizaciju zbog neizmirivanja obaveza novog vlasnika. Kako nevolja nikada ne ide sama, od pre mesec dana Radio Sombor je prestao da emituje program, pošto mu je zbog dugova, kao i telefon, isključena i struja, a zaposlenima u ovoj medijskoj kući od prošlog leta nisu isplaćene zarade.

Na sastanku, kome su, pored predstavnika Grada Sombora i opština Apatin, Kula i Odžaci, prisustvovali i načelnica Zapadnobačkog upravnog okruga Liljana Sokolova-Đokić, zastupnica državnog kapitala u Radio Somboru Anita Beretić i predsednik Upravnog odbora ovog radija Andrija Penzeš, najavljena je i pomoć radiodifuznog javnog servisa Vojvodine RTV kolegama u Somboru kroz osmišljavanje programa, edukaciju i razmenu programa što bi vodilo ka formiranju dopisništva u dogledno vreme.

Pokrajinski sekretar Vasin je, naglašavajući da je i u pokrajinskom budžetu pronađen i pripremljen model finansijske pomoći Radio Somboru, pozvao somborsku lokalnu samoupravu da na račun ovog radija prebaci budžetom za 2011. godinu za tu namenu opredeljena sredstva, kako bi se pokrila dubioza od oko devet miliona dinara. Kako su izjavili predstavnici Somboru susednih opština, iz Apatina su spremni da i finansijski podrže Radio Sombor, koji ima licenci regionalnog emitera, dok će Kula i Odžaci o tome odlučiti nakon dodatnih konsultacija. Vasin je ujedno najavio da će u toku ove sedmice biti napravljen okvirni ugovor za pomoć Radio Somboru koji će biti ponuđen opštinama na usvajanje i potpis, te da će uskoro uslediti i novi sastanak čiji bi rezultat definitivno trebao da Radio Somboru, kome su podršku pružila i oba vojvodjanska novinarska udruženja, omogući nesmetan rad. Oporavku Radio Somboru bi trebala da doprinese i činjenica da je konkurisao jednim svojim projektom kod republičkog Ministarstva kulture, za čiji je ishod Vasin optimista.

Pomoć Kule i Odžaka na dugačkom štapu

Mada je sasvim logično da u pomoć opstanku jednog najstarijih elektronskih medija u Vojvodini budu pozvane i prve somborske komšije, ništa manje razumno je i pitanje zašto bi one to uopšte učinile, kada se licenca Radio Sombora za emitovanje regionalnog programa ne odnosi na Kulu i Odžake, pa je samim tim za tamošnje vlasti i teško braniti izdvajanja iz budžeta za ovakve namene.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs