Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 04. 2011

STUDENTI PRAVA U SVETSKOM VRHU

Na takmičenju koje je održano na Oksfordu, studenti beogradskog Pravnog fakulteta pobedili u konkurenciji 26 timova

Beograd, 05.04.2011. (Politika) - Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zvanično su u svetskom vrhu - oni su na četvrtom međunarodnom takmičenju Monroe E. Price Moot Court iz međunarodnog medijskog prava osvojili prvo mesto, kao i nagradu za najbolje pismene podneske (tužbu i odgovor na tužbu) u konkurenciji 26 timova iz 19 zemalja sveta - Amerike, Afrike, Azije i Evrope.

Naši studenti -Adriana Minović, Stefan Dragojević, Sava Pavlović, Petar Radosavljev, Nevena Krivokapić i Milica Janačković, u finalu takmičenja koje je održano na Univerzitetu Oksford, pobedili su tim američkog Univerziteta Kardozo iz Njujorka, a na putu do finala sastali su se sa timovima iz Indije, Kenije i SAD.

Trener im je bio asistent na uporednom pravu Vuk Cucić. On kaže za naš list da su studenti saznali za takmičenje putem Interneta i da su se njemu obratili za pomoć jer je i on kao student učestvovao na četiri različita takmičenja.

- Pripreme su trajale sedam meseci, tri puta nedeljno i isplatio se sav trud. Sad su im sva vrata otvorena, jer ovo je za njihovu karijeru važno kao i diploma fakulteta - kaže Cucić navodeći svoj i primer kolega koji sada rade na fakultetu i u najprestižnijim advokatskim kancelarijama.

Po njegovim rečima, ovaj uspeh je veoma važan i za Pravni fakultet, da se za njega čuje u svetskim okvirima u najboljem mogućem kontekstu, a dekan dr Mirko Vasiljević dodaje da je pobeda srpskih studenata u Oksfordu važan događaj ne samo za Pravni fakultet i univerzitetsku javnost, već i za celu Srbiju.

- Uspeh naših studenata je još veći kada se uzme u obzir da su se oni prvi put takmičili u toj disciplini, novoj u našem nastavnom planu, na tuđem terenu i na jeziku koji nije njihov maternji - ukazuje profesor Vasiljević.

Takmičenje se inače sastoji iz dve faze - pismene i usmene, a reč je o simulaciji suđenja na engleskom jeziku pred Univerzalnim sudom za ljudska prava. Studenti se nalaze kako u ulozi advokata tužioca - zaštitnika medija, tako i u ulozi advokata države - tužene za kršenje prava slobode izražavanja, osnovnog ljudskog prava garantovanog Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

„Nismo mogli ni da sanjamo da ćemo stići do finala i da ćemo pobediti tim američkog univerziteta, koji su se takmičili na maternjem jeziku, u materiji koja je njima mnogo poznatija", rekao je student Sava Pavlović dodajući da su se na polasku nadali da se neće obrukati, a na kraju su pobedili svršene advokate.

Takmičenje je održano u organizaciji Centra za sociološko-pravne studije, Programa za uporednu analizu medijskog prava i politike u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom advokata iz oblasti medijskog prava. Sredstva za odlazak studenti su prikupili pre svega zahvaljujući podršci projekata NUNS-a i USAID - IRAX, Pravnog fakulteta i nekoliko pojedinaca uključujući i advokata Nenada Cvjetićanina.

Na Pravnom fakultetu objašnjavaju da je ovo samo jedna u nizu nagrada koje su njihovi studenti osvojili na međunarodnim takmičenjima u inostranstvu u poslednjih nekoliko godina.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs