Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 04. 2011

Nagrada Grada Beograda za Brankicu

Nagrada Grada Beograda za novinarstvo pripala je novinarki B92 Brankici Stanković.

Beograd, 15.04.2011. (B92) - Na svečanoj sednici Skupštine grada danas su proglašeni dobitnici Nagrada grada Beograda za 2010. godinu, koje su prvi put dodeljene u 18 kategorija.

Brankica Stanković je od 2004. autorka "Insajdera", emisije koja je ubrzo po početku emitovanja postala jedinstven informativni program u regionu.

Za sedam godina u "Insajderu" su otkrivene brojne zloupotrebe vlasti, dokazi o nekontrolisanoj pljački državne imovine, građevinskoj i fudbalskoj mafiji, kao i načini funkcionisanja različitih kriminalnih grupa, sprege ovih grupa sa politikom i službama bezbednosti. Svih ovih godina "Insajder" se, i onda kada su državni organi to ignorisali, bavio pitanjem ubistva premijera Srbije i sakupio brojne dokaze koji ukazuju da političku pozadinu ovog ubistva.

Dok je "Insajder" za najveći broj ljudi u Srbiji najhrabriji novinarski projekat, istovremeno je zbog svih tema kojima se bavio postao smetnja mnogim kriminalnim grupama koje raskrinkava. Zato već godinu i po Brankica, zbog procene bezbednosti koju je uradio MUP Srbije, ima neprestanu policijsku pratnju.

Uprkos brojnim pretnjama, javnim pozivima na linč, Brankica je nastavila da radi na "Insajderu", a njen odgovor na sve ovo bio je proširenje tima "Insajdera". Prvi rezultat proširenog sastava "Insajdera" bio je serijal "Prevara veka o Kolubari".

Brankica je dobitnica mnogih nagrada i priznanja: OEBS ju je proglasio za "Ličnost godine 2010. godine", dobitnica je nagrada "Jug Grizelj", "Dušan Bogavac", "Dr Erhard Busek za doprinos boljem razumevanju u regionu". Novinarstvom se bavi od 1997. godine, otkada radi u u redakciji B92.

Nagrade u 18 kategorija

Odlukama komisija, za književnost i prevodno stvaralaštvo nagrađen je Veselin Marković, za pozorišno stvaralaštvo Boris Komnenić, dok je nagradu za film i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio autorski tim Nikola Ležaić i Miloš Jaćimović, za film "Tilva Roš".

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagradjen je akademik Nikola Koka Janković, za muziku i scensko stvaralaštvo Aneta Ilić, a u oblasti društvenih i humanističkih nauka Dragoljub Mićunović.

U kategoriji prirodnih i tehničkih nauka, priznanje su dobili Vladimir Dragović i Milena Radnović, za oblasti poljoprivrede Dejan Božić, a za arhitekturu i urbanizam inženjeri Slobodan Rajović, Zoran Nikezić i Vasilije Milunović.

Nagrada Beograda za oblast medicine pripala je Nadi Popović, za obrazovanje profesorki sociologije i filozofije Nadi Trifković, za sport Zorani Arunović, dok je priznanje za herojsko delo poneo ribar i ugostitelj iz Beograda Renato Grbić.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrada je dodeljena Slobodanki Aleksić i Branislavu Milićeviću, dok je za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za grad nagradjena umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja".

Za stvaralaštvo mladih u prošloj godini, u oblasti nauke nagradu je dobio tim "Strawberry energy", za projekat javnog solarnog punjača, u oblati umetnosti Vladimir Trmčić, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" su vatrogasac Zoran Djordjević i Vatrogasno-spasilačka jedinica Košutnjak.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs