Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

18. 04. 2011

ZA MEDIJE 2,5 MILIONA DINARA

Pomoć iz budžeta Loznice

Loznica, 18.04.2011. (Blic - Srbija) - Na sastanku predstavnika lozničkih lokalnih medija i predstavnika političkih partija i gradske uprave, na kojem je trebalo otkloniti nesporazume u vezi sa budućim izveštavanjem novinara dve televizijske kuće o radu gradskih odbora stranaka, gradonačelnik Vidoje Petrović obećao je da će u narednih mesec dana predložiti novo rešenje o finansiranju medija u Loznici.

Reakcija lokalne vlasti brzo je usledila i već posle sedam dana raspisan je vanredni konkurs sa dodatnih 2,5 miliona dinara, namenjenih finansiranju projekata elektronskih i štampanih medija u ovom gradu.

Napravili smo iskorak kako bi se položaj medija u našem gradu popravio, ali na zakonom utvrđen način. Mi smo u budžetu za ovu godinu planirali pet miliona dinara koje bi trebalo da putem konkursa za konkretne projekte stavimo na raspolaganje medijima. Već smo raspisali konkurs i za drugu polovinu sredstava tako da će svih pet miliona biti na rasploganju u prvih šest meseci. Na narednoj sednici Skupštine grada donećemo odluku koja će biti okvir za izradu rebalansa budžeta gde ćemo planirati još 2,5 miliona dinara do kraja godine. Tako ćemo za oko 50 odsto uvećati masu koja je planirana za unapređenje rada medija - kaže gradonačelnik Vidoje Petrović.

Loša finansijska situacija medija u Loznici postala je javni problem tek kada su TV Podrinje i TV „Lotel" zatražile od političkih stranaka da plaćaju izveštavanje sa njihovih konferencija za štampu. Na zajedničkom sastanku svih zainteresovanih strana u gradskoj upravi ocenjeno je da to nije rešenje jer se time narušava nezavisna uređivačka politika, objektivnost i sama suština uloge medija, pa je zatraženo da se iz gradskog budžeta izdvoji više sredstava za sufinansiranje njihovih projekata.

Za predstojeću sedmicu gradonačelnik Petrović je najavio ponovni sastanak u istom sastavu gde će se u formi konačnih predloga upoznati svi zainteresovani učesnici.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs