Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 04. 2011

NIŠLIJE SE NAJČEŠĆE INFORMIŠU PREKO „PETICE“ KOJA JE U ŠTRAJKU

Istraživanje agencije "Lubris Edžtra" o rejtingu emisija na lokalnim i regionalnim televizijama

Niš, 19.04.2011. (Danas) - Građani Niša najčešće se informišu kroz informativne emisije televizije "Pet", ali tokom dana vole da pogledaju najrazličitije emisije uglavnom na svim lokalnim i regionalnim televizijama, pokazalo je istraživanje o rejtingu televizijskih emisija u niškim elektronskim medijima koje je uradila agencija "Lubris Edžtra".

Zdravko Stojnić iz agencije "Lubris Edžtra", čije je sedište u Nišu, i koja redovno meri političko raspoloženje građana, kaže da je najnovije istraživanje rađeno od 4. februara do 1. aprila, telefonom, na reprezentativnom uzorku od 860 ispitanika. On dodaje da je istraživanje obavljeno u dva ciklusa - u prvom su građani pitani šta najradije gledaju na televiziji, a u drugom su na osnovu takvih podataka formirana pitanja vezana za rejting gledanosti emisija u pojedinim kategorijama.

Prema istraživanju agencije, od informativnog programa Nišlije najčešće gledaju Vesti TV "Pet" (41 odsto), u kojoj je, inače, većina novinara u zakonskom štrajku od 7. marta ove godine jer im poslodavac duguje 14 zarada, tako da je od tada redukovana i informativa. Znatno ispod gledanosti informativnih emisija na "Petici" su "Slike dana" na televiziji „Belami" (19 odsto), "Info zona" na televiziji "Zona" (18), "Telepres" na Niškoj televiziji (14) i ostali (osam odsto). Najgledanija politička emisija je "Poligon" na "Zoni", potom slede "Podatak Plus" na "Petici", "Agora" na Belamiju i "Odgovori" na NTV-u, dok sve ostale političke emisije gleda 16 odsto ispitanih. U Nišu, inače, radi osam regionalnih i lokalnih televizija, od kojih pet ima redovan informativni program.

Zanimljivi podaci dobijeni su u kategoriji kontakt programa. Ubedljivo najgledanije, kako "Lubris" navodi - bez konkurencije - jesu dnevna kontakt emisija "U hodu" (NTV) i vikend emisija "Izjava nedelje" ("Belami"). Najgledaniji jutarnji kontakt program je onaj na televiziji "Pet", a najgledaniji popodnevni emisija "Pitajte Zonu", na istoimenoj televiziji. U kategoriji zabavni vikend program najgledanija je emisija "Samo subotom" (televizija "Pet"), a na ovoj televiziji emituje se i najgledanija emisija o kulturi ("Kultura"). Među emisijama o privredi, poljoprivredi i sportu najgledanije su "Tačka" ("Belami"), "AgroZona" ("Zona") i "Telesport" (NTV).

Autorima i voditeljima najgledanijih emisija agencija "Lubris" uručiće sutra uveče priznanje "Ekran". Sa televizije "Pet" dobiće ih Ivanka Kosanić, Dragan Stojanović Žika, Miroljub Jovanović i neko od urednika zadužen za informativni program. Priznanje će biti uručeno i Miroslavu Ćosiću, Dušanki Kitanović i Goranu Tasiću sa televizije "Zona". Dobiće ih i Milena Vidojković i Edo Crnalić (NTV), kao i Svetlana Petrović i Ljubivoje Slavković ("Belami").

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs