Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

21. 04. 2011

I DALJE IMA TAJNI OKO POGIBIJE RADNIKA RTS-A

Novinar Duško Korać, koji je zgradu napustio nekoliko minuta pre bombardovanja, tvrdi da je osim 16 kolega poginulo još nekoliko ljudi, "najverovatnije vojnika"

Beograd, 21.04.2011. (Politika) - Sa jučerašnjeg skupa u beogradskom Medija centru, na kojem su se okupili pripadnici civilnog sektora, predstavnici države i članovi porodica radnika RTS-a poginulih u NATO bombardovanju zgrade državne televizije u Aberdarevoj ulici 1999. godine, zatraženo je obnavljanje i proširenje postupka, kako bi se utvrdila potpuna odgovornost za taj zločin.

"Već godinama porodice poginulih nailaze na brojne prepreke", objasnila je Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, koji je i bio organizator okruglog stola "Slučaj RTS 12 godina kasnije - žrtvovanje koje se nastavlja". Podsetimo, u noći između 22. i 23. aprila 1999. poginulo je 16 radnika RTS-a, a bivši direktor Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora zbog odgovornosti za njihovu pogibiju. Milićeva je rekla da slučaj nije okončan presudom tadašnjem direktoru RTS-a Dragoljubu Milanoviću, jer porodice poginulih i dalje ne znaju zašto se sve to desilo. Kako je navela, porodice su uputile 2009. zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal "za obnovu i proširenje postupka u slučaju mogućeg žrtvovanja 16 radnika RTS-a", ali ih je Tužilaštvo krajem prošle godine obavestilo da je Ministarstvu odbrane uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, dokumentacije i obavljanje određenih provera, na koji još nije u potpunosti odgovoreno.

Posebno je uzbuđen bio dugogodišnji novinar RTS-a Duško Korać, koji je bio kobne noći u zgradi, napustivši je svega nekoliko minuta pre bombardovanja. Po njegovom mišljenju, najveću odgovornost ne snosi vojni, već tadašnji stranački vrh SPS-a, pominjući "sastanak od 18. aprila 1999, kada je doneta odluka da radnici ne napuštaju zgradu" i zatražio je da se objavi zapisnik sa tog sastanka. On tvrdi da je u noći bombardovanja u zgradi televizije, osim 16 poginulih, bilo bar još pet ljudi, najverovatnije pripadnika vojske, koji su takođe nastradali.

Publicista i prijatelj porodica ubijenih Miroslav Bojčić naveo je da je Ministarstvo odbrane obećalo da će skinuti oznaku vojne tajne sa "dosijea 466" sačinjenog 2001. godine, u kojem su, kako tvrdi Bojčić, dokazi da je državni vrh znao za predstojeće bombardovanje. On tvrdi da u materijalu koji je dostavljen nedostaje 17 dokumenata i da nema traga šta se sa njima desilo.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs