Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 05. 2011

POVRATAK RATNOG HUŠKAČA IZ DEVEDESETIH

Burne reakcije na vraćanje Milijane Baletić na RTV Vojvodina

Beograd, Novi Sad, 09.05.2011. (Blic) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su skandaloznim pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje emisije na Radio-televiziji Vojvodine. Novinarska udruženja navela su da je autorka emisije „Portret Nikole Kusovca - glancanje mitova", emitovane ove nedelje na RTV, „jedan je od simbola ratnohuškačkog novinarstva devedesetih godina, govora mržnje, promovisanja nacionalističke ideologije i nepoštovanja osnovnih etičkih standarda".

„Povratak Milijane Baletić u program RTV - javnog servisa koji finansiraju građani, smatramo otvorenim šamarom demokratskoj javnosti i dokazom daljeg urušavanja ugleda novinarske profesije, ali i osnovnih moralnih načela", ukazuje se u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV. Predsednik NUNS Vukašin Obradović podsetio je da je to udruženje 2009. podnelo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba i novinara RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnih listova „Politika", „Večernje novosti" i drugih koji su svojim uticajem i značenjem, kao državna medijska preduzeća, sprovodili ratnohuškačku propagandu devedesetih godina.

Predsenik NDNV Dinko Gruhonjić zapitao je da li je pojavljivanje Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje RTV „poruka da ratni huškači neće odgovarati za svoje delovanje, već će, naprotiv, za to biti nagrađeni".
I Građanska Vojvodina izrazila je zaprepašćenje zbog toga što se u programu RTV Vojvodine pojavila emisija Milijana Baletić, za koju su kazali da je „doajenka ratnohuškačkog novinarstva".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs