Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 05. 2011

BEZ SIGNALA ZBOG DUGA OD PET MILIONA DINARA

Televiziji Valjevo preti gašenje

Računi za dug još iz vremena starog vlasnika i dalje stižu na adresu televizije

Valjevo, 09.05.2011. (Blic - Srbija) - Lokalna Televizija Valjevo još nije dobila zastupnika državnog kapitala, a preti joj gašenje zbog duga od pet miliona dinara. Sa vlasnikom tog medija, Slobodanom Pavlovićem iz Urovaca kod Obrenovca, Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor zbog neispunjavanja obaveza još 28. marta, ali tužbe za dugove, napravljene dok je bio u njegovom vlasništvu, i dalje stižu na adresu televizije.

Iako je ugovor o prodaji kapitala TV Valjevo raskinut pre više od mesec dana, čime je poništena privatizacija te firme, Agencija za privatizaciju još nije postavila zakonskog zastupnika kapitala, pa kolektv sa preostalih devet zaposlenih funkcioniše bez odgovornog lica. Bivši većinski vlasnik Slobodan Pavlović bio je ujedno i direktor televizije, pa je s njegovim odlaskom ostala pravna praznina, s obzirom na to da ni država nije ispunila svoju zakonsku obavezu, uz obrazloženje dobijeno u Agenciji za privatizaciju "da procedura imenovanja zastupnika još traje". "Tiho umiranje pod državnim plaštom", kratko kažu u TV Valjevo, opisujući svoj trenutni status, pošto su dugovi zbog neplaćanja računa za struju, zakup prostora, naknade kućama koje štite autorska prava, kao i za zarade i doprinose neuplaćene od maja prošle godine, dostigli pet miliona dinara.

"Iako bivši većinski vlasnik nije izmirio mnoge obaveze, poverioci sada jure TV Valjevo kao pravno lice, jer smo bili registrovani kao društvo sa ograničenom odgovornošću, što je Pavloviću omogućilo da za dugovanja ne odgovara sopstvenom, već kupljenom imovinom. Paradoksalno zvuči, ali je činjenica da je, na primer, kazna od 100.000 dinara za neuplaćene doprinose stigla na adresu TV Valjevo, dok Pavlović kao odgovorno lice treba da plati samo 5.000 dinara", objašnjavaju preostali novinari i tehničari u lokalnoj televiziji.

Informativni program ovaj medij ne emituje od kraja prošle godine, a nedavno je televizija ostala bez signala kada je bivši urednik Aleksandar Ranković, na osnovu izvršne presude za neisplaćene zarade i doprinose, zaplenio deo studijske opreme za emitovanje programa.

Vlasnik je potom dug prema njemu izmirio, oprema je vraćena, ali je onda Agencija za privatizaciju donela odluku o raskidu kupoprodajnih ugovora. Zaposleni u TV Valjevo, međutim, strahuju da će, dok traje pravni vakuum, uslediti nove plenidbe opreme, takođe po izvršnim sudskim rešenjima, pošto je televiziju tužilo još troje njihovih bivših kolega.


Zabuna oko prodaje

Slobodan Pavlović je kupio TV Valjevo u februaru 2010. godine na aukciji za 147.000 dinara. Taj preduzetnik iz okoline Obrenovca, koji je na istoj aukciji kupio i Radio Barajevo, priznao je da je kupio mačku u džaku, verujući da se TV Valjevo vidi na području Obrenovca. Zabuna je nastala pošto se televizija prodavala pod imenom Regionalna TV Valjevo, iako je prethodno od RRA dobila samo lokalnu dozvolu za emitovanje programa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs